PrevenceZdraví

Badyán: Jaké zdravotní přínosy vám jeho konzumace přináší?

S badyánem se nejčastěji setkáváme v průběhu Vánoc. Jeho účinky si však můžete užívat celoročně. Badyán, jinak také hvězdicový anýz, svou vůní totiž anýz připomíná. Toto koření je však sušeným souplodím, které má lesklá semena. Tato souplodí pocházejí ze stromu badyáník pravý. Není to krásný název?

Odkud badyán pochází?

Původně badyán pochází z jihozápadní Číny, proto se mu někdy přezdívá také jako čínský anýz. Časem se však rozšířil do celé jihovýchodní Asie a tichomoří. K nám do Evropy se badyán dostal až na počátku 17. století. Dnes můžete badyán koupit skoro v každém supermarketu či zdravé výživě. Podobá se osmicípé hvězdici a nádherně voní. Badyán je součástí klasického čínského koření pěti vůní, ale s jeho použitím se můžete setkat i v Indonésii. Zajímavé je, že by měl být také součástí vietnamské nudlové polévky pho, která se stává celosvětově oblíbenou. V České republice se používá při přípravě likérů, voňavek a hojně ho využívá i potravinářský průmysl. My ho během svátků vánočních přidáváme do perníku, do čaje, svařáku či grogu. Bývá používám také při přípravě švestkových povidel.

Výhody konzumace anýzu

  • zabíjí bakterie
  • je bohatý na antioxidanty
  • pečuje o zdraví srdce
  • přírodní bojovník proti chřipce
  • pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi

Zabíjí bakterie

Patogenní bakterie mohou způsobit řadu onemocnění, od infekcí uší po infekci močových cest, apod. Ukázalo se, že badyán má silné antibakteriální vlastnosti a může být prospěšný při ochraně proti těmto škodlivým bakterií. Podle studií výtažek z badyánu může pomoci zablokovat růst bakterií E. coli. Navíc koření obsahuje několik sloučenin, u kterých se ukázalo, že jsou antibakteriální. Anetol, linalool a kyselina shikimová jsou všechny sloučeniny nalezené v badyánu, o kterých se uvádí, že pomáhají bojovat proti bakteriím.

Je bohatý na antioxidanty

Antioxidanty jsou látky, které mohou chránit před vlivem škodlivých volných radikálů. Získáním dostatečného množství antioxidantů ve vaší stravě může potlačit oxidační stres, který zabráňuje progresi chronických onemocnění. Díky vysokému obsahu antioxidantů může badyán být účinný proti rakovinovým buňkám.

Odstraňuje plísňové infekce

Vedle zabíjení patogenních bakterií, některé výzkumy poukazují také na pozitivní vliv badyánu na fungální/plísňové infekce. Plísňové  infekce se často obtížněji léčí a mohou se vyskytovat v různých formách. Podle výzkumů byl extrakt z badyánu účinný proti Candida albicans, typu houby, která je zodpovědná za způsobení kvasinkových infekcí.

Posiluje zdraví srdce

Jedna z hlavních příčin úmrtí, která představuje téměř jednu třetinu ze všech úmrtí, se týká onemocnění srdce. Je zřejmé, že srdeční onemocnění jsou pro miliony lidí na celém světě obrovským zdravotním problémem. Díky obsahu antioxidantů může badyán pomoci snížit oxidační stres, zabránit vlivu škodlivých volných radikálů a přispět ke zlepšení zdraví srdce. Extrakt z badyánu pomáhá podle studií normalizovat změny hmotnosti a krevní tlak.

Přírodní ochrana před chřipkou

Chřipka, horečka, bolesti svalů a únava – obávané příznaky, které se začínají objevovat těsně před rozjezdem chřipky. Pokud ucítíte takového příznaky, zvažte, zda není vhodné uvařit si čaj z badyánu jako rychlou podporu boje proti chřipce. Badyán obsahuje sloučeninu nazvanou kyselinu shikimovou, která se běžně vyskytuje v lécích používaných k léčbě chřipky.

Regulace krevního cukru

Vysoká hladina cukru v krvi může způsobovat různé problémy, od zvýšeného žízně až po obtížnost soustředění, únavu a dokonce i neúmyslnou ztrátu hmotnosti. Vysoká hladina cukru v krvi může dokonce přispět k závažnějším problémům, jako je selhání ledvin a poškození nervů. Přidáním badyánu do své pravidelné rutiny může přispět k udržení hladiny cukru v krvi v normálu. Pro dosažení nejlepších výsledků vyzkoušejte spojit badyán s vyváženou stravou a aktivním životním stylem.

Badyán obsahuje:

Kromě své krásné vůni a chuti, badyán obsahuje užitečné sloučeniny, které mohou mít silný vliv na zdraví. Některé sloučeniny nalezené v tomto koření zahrnují:

  • Linalool:  Bylo prokázáno, že tento přirozeně se vyskytující terfenalkohol má antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti.
  • Vitamin C:  Kromě vysokého obsahu antioxidantů podporuje vitamín C imunitní systém a chrání před infekcí a nemocemi.
  • Kyselina shikimová:  Nejen tato sloučenina je běžnou složkou mnoha léků proti chřipce, ale může mít také silné antibakteriální vlastnosti.
  • Anetol: Tato aromatická sloučenina se vyskytuje v semínkách anýzu a fenyklu a pomáhá tak bojovat proti rakovině, cukrovce a zánětu, podporuje zachování zdraví mozku.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button