Cukr jako tichý zabiják
Všichni si rádi dopřeje sušenky, čokoládu, sladké pečivo či limonády. Ale množství cukru, které takto přijímáme je pro naše tělo naprosto devastující!
Cukr je skrytý i v potravinách, které na první ochutnání sladce vůbec nepůsobí. Lehce se pak stane, že denně zkonzumujeme 32 čajových lžiček cukru denně a ani o tom nevíme.
Cukr má ale řadu negativních zdravotních dopadů, které se sice neprojeví hned, ale v dlouhodobém časovém horizontu jsou pro náš organismus velmi nebezpečné. O některých možná ani netušíte.
Negativní účinky cukru
- cukr přetěžuje a poškozuje játra – účinky cukru lze porovnat s účinky alkoholu. Na naše játra působí cukr podobně jako bychom pravidelně popíjeli tvrdý alkohol!
- cukr ovlivňuje hladinu inzulinu a leptinu – přemíra cukru má za následek zmatení našeho těla, které nedokáže správně regulovat hladinu krevního cukru, což pak vede až k cukrovce
- cukr způsobuje metabolické dysfunkce – cukr negativně ovlivňuje metabolické proces v těle a v důsledku jeho časté konzumace se zvyšuje riziko vzniku obezity, vysokého krevního tlaku a problémů se štítnou žlázou
- cukr zvyšuje hladinu kyseliny močové – ta je pak rizikovým faktorem onemocnění srdce a ledvin
Po tomto výčtu si možná napříště rozmyslíte, zda jídlo zapijete colou či nikoliv a zda na snídani zvolíte sladké snídaňové cereálie nebo raději dáte přednost zdravější variantě.
Cukr je pro náš organismus v zásadě toxickou látkou a proto je s ním třeba (podobně jako s alkoholem) zacházet s mírou!
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos