Zdraví

Cukr jako tichý zabiják

Všichni si rádi dopřeje sušenky, čokoládu, sladké pečivo či limonády. Ale množství cukru, které takto přijímáme je pro naše tělo naprosto devastující!

Cukr je skrytý i v potravinách, které na první ochutnání sladce vůbec nepůsobí. Lehce se pak stane, že denně zkonzumujeme 32 čajových lžiček cukru denně a ani o tom nevíme.

Cukr má ale řadu negativních zdravotních dopadů, které se sice neprojeví hned, ale v dlouhodobém časovém horizontu jsou pro náš organismus velmi nebezpečné. O některých možná ani netušíte.

Negativní účinky cukru

  • cukr přetěžuje a poškozuje játra – účinky cukru lze porovnat s účinky alkoholu. Na naše játra působí cukr podobně jako bychom pravidelně popíjeli tvrdý alkohol!
  • cukr ovlivňuje hladinu inzulinu a leptinu – přemíra cukru má za následek zmatení našeho těla, které nedokáže správně regulovat hladinu krevního cukru, což pak vede až k cukrovce
  • cukr způsobuje metabolické dysfunkce – cukr negativně ovlivňuje metabolické proces v těle a v důsledku jeho časté konzumace se zvyšuje riziko vzniku obezity, vysokého krevního tlaku a problémů se štítnou žlázou
  • cukr zvyšuje hladinu kyseliny močové – ta je pak rizikovým faktorem onemocnění srdce a ledvin

Po tomto výčtu si možná napříště rozmyslíte, zda jídlo zapijete colou či nikoliv a zda na snídani zvolíte sladké snídaňové cereálie nebo raději dáte přednost zdravější variantě.

Cukr je pro náš organismus v zásadě toxickou látkou a proto je s ním třeba (podobně jako s alkoholem) zacházet s mírou!

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button