Zdraví

Cukr jako tichý zabiják

Napsáno od redakce

Všichni si rádi dopřeje sušenky, čokoládu, sladké pečivo či limonády. Ale množství cukru, které takto přijímáme je pro naše tělo naprosto devastující!

Cukr je skrytý i v potravinách, které na první ochutnání sladce vůbec nepůsobí. Lehce se pak stane, že denně zkonzumujeme 32 čajových lžiček cukru denně a ani o tom nevíme.

Cukr má ale řadu negativních zdravotních dopadů, které se sice neprojeví hned, ale v dlouhodobém časovém horizontu jsou pro náš organismus velmi nebezpečné. O některých možná ani netušíte.

Negativní účinky cukru

  • cukr přetěžuje a poškozuje játra – účinky cukru lze porovnat s účinky alkoholu. Na naše játra působí cukr podobně jako bychom pravidelně popíjeli tvrdý alkohol!
  • cukr ovlivňuje hladinu inzulinu a leptinu – přemíra cukru má za následek zmatení našeho těla, které nedokáže správně regulovat hladinu krevního cukru, což pak vede až k cukrovce
  • cukr způsobuje metabolické dysfunkce – cukr negativně ovlivňuje metabolické proces v těle a v důsledku jeho časté konzumace se zvyšuje riziko vzniku obezity, vysokého krevního tlaku a problémů se štítnou žlázou
  • cukr zvyšuje hladinu kyseliny močové – ta je pak rizikovým faktorem onemocnění srdce a ledvin

Po tomto výčtu si možná napříště rozmyslíte, zda jídlo zapijete colou či nikoliv a zda na snídani zvolíte sladké snídaňové cereálie nebo raději dáte přednost zdravější variantě.

Cukr je pro náš organismus v zásadě toxickou látkou a proto je s ním třeba (podobně jako s alkoholem) zacházet s mírou!

O autorovi

redakce

Zanechte komentář

error: