Horké nápoje, které vás skvěle zahřejí v tomto zimním období
Není žádným překvapením, že naše tělo v zimě vyžaduje teplé a hřejivé potraviny a nápoje. Je to z důvodu, že náš organismus a trávicí trakt je v tomto chladném období zpomalen. Tělo potřebuje nutně nastartovat. A s tím si nejlépe umí poradit teplé, vařené a kořeněné jídlo. Vyzkoušejte proto tyto horké a zdravé nápoje.
Kurkumové mléko
Kurkuma je kořen, který má mnoho pozitivních vlivů na náš organismus. Je protizánětlivý, plný antioxidantů a je jako stvoření pro chladné zimní období.
Na kurkumové mléko budete potřebovat:
- 2 šálky mandlového nebo kokosového mléka
- 2 lžičky mleté kurkumy
- 1/8 lžičky kajenského pepře
- 1 polévková lžíce kokosového oleje (tato ingredience je volitelná)
- med nebo jiné přírodní sladidlo dle chuti
Mléko spolu s kurkumou a pepřem, popřípadě kokosovým olejem, vložte do hrnce. Na malém ohni pomalu ohřívejte. Jakmile bude nápoj teplý, nalijte do hrnků a následně doslaďte dle chuti.
Teplý cider
Tento cider je velmi netradiční, jelikož se neskládá z klasického jablečného moštu, jak bývá zvykem, ale z jablečného octa. Díky této ingredienci působí nápoj jako přírodní probiotikum a poskytuje podporu imunitního a trávicího systému. Je také skvělou prevencí proti chřipce a nachlazení.
Na teplý cider budete potřebovat:
- 1,5 šálku teplé vody
- 1-3 lžíce jablečného octa
- 1/3 lžičky skořice
- med podle chuti
Do hrníčku nalijte jablečný ocet a nasypte skořici. Směs zalijte teplou vodou a případně doslaďte medem podle vaší chuti.
Matcha Latte
Pokud jste ještě někdo z vás neslyšel o čaji Matcha, jedná se o velmi silný, ale kvalitní zelený čaj. Je mnohem lepší alternativou kávy, jelikož obsahuje více kofeinu a antioxidantů, které se hodí především v tomto chřipkovém.
Na Matcha latte budete potřebovat:
- 1 šálek rostlinného mléka
- 1-2 lžičky zeleného čaje v prášku Matcha
- přírodní sladidlo dle chuti – vhodná je stevia, javorový sirup, či med
Mléko ohřejte a přisypte Matcha. Pořádně rozmíchejte metličkou, aby se čaj dobře rozpustil. Poté doslaďte dle chuti vámi zvoleným sladidlem.
Káva Mocha
Játra jsou důležitým filtračním orgánem našeho těla. Pokud často konzumujeme zpracované potraviny, nadměrné množství kofeinu, nebo alkoholu, játrům tyto věci moc neprospívají. Proto bychom si občas měli dopřát nápoj, či potravinu, která se o játra bude starat s láskyplnou péčí. Pampeliška jako kávová náhražka je skvělý způsob, jak podpořit játra a zároveň zachovat chuť kávy.
Na kávu mocha budete potřebovat:
- ½ šálku vody
- ½ šálku mléka (rostlinného, nebo živočišného – volba závisí na vás)
- 2 lžičky kávy z kořene pampelišky
- 1 lžička kakaa
- přírodní sladidlo dle vaší volby
Do hrnku nasypte kávu a kakao a zalijte směs horkou vodou. Poté ohřejte mléko a nalijte ho k výluhu pampelišky a kakaa. Doslaďte dle chuti a podávejte.
Pokud byste rádi dosáhli krémové podoby nápoje, vyšlehejte mléko předtím, než ho nalijete do hrnečku, nebo celou směs rozmixujte ponorným mixérem.
Tyto nápoje jsou zajímavou variantou k těm, které již známe. Vyzkoušejte proto alespoň jeden nápoj a užívejte si jeho lahodné chuti, která vás nejen zahřeje, ale i nabije vitamíny a potřebnými látkami.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos