Jak správně prořezávat bazalku, abyste podpořili její růst?
Chcete vědět, jak na správnou péči o bazalku? Možná již teď tušíte, že když se o ni budete hezky starat, odmění se vám svým zdravím a hustotou. A jak poznáte, že to tak je?
Začne produkovat lahodné velké listy. Díky tomu ji budete moci bez obav použít do vašich domácích pokrmů, např. pest a salátů.
Pěstování bazalky tak s sebou nese určitá specifika. Cílem rozhodně nejsou řídké rostliny, které jsou nevýrazné na chuť.
Kde děláte chybu?
Může to být jejím prořezáváním
Prořezávání je zásadní pro úspěšné zvládnutí pěstování bazalky, a proto je důležité, abyste si osvojili určité techniky.
Jestliže s pěstováním této voňavé a všestranné byliny začínáte nebo ji již pěstujete, ale bez velkého úspěchu – klíčem je vědět, jak bazalku prořezávat.
Netrhejte její listy ve spodní části rostliny
Jedná se o listy, jenž mají svou funkci. Absorbují nejvíce slunečního světla a celkově pomáhají rostlině růst. Je potřeba odstranit listy rostoucí na vrcholu, i když nejsou tak robustní.
Důvodem, proč to tak dělat je, že odtržením listů v horní části rostliny bazalky, umožníte rostlině vytvářet nové větvičky rostoucí směrem ven (to ji povzbudí, aby rostla široká a hustá, nikoliv vysoká).
Náš tip: Ostříhejte bazalku v horní části (¾) nezralé rostliny, když dosáhne výšky 15 cm.
Sklízení zvyšuje produktivitu
Pravidelné sklízení zajistí nejlepší chuť, kterou propůjčí omáčkám, olejům i pestům.
Hustotu zaručí pravidelné štípání vrcholků stonků, což jsme již korespondovali.
Prořezáváním bazalky zdvojnásobujete množství listů produkovaných na konkrétním stonku. Také prodlužujete její životnost a vitalitu.
Bazalkové „pupeny“ odstraňte hned, jakmile se objeví. Pokud se vyvine několik květů, nebojte se jich, jsou jedlé a skvělým doplňkem do salátů. Nyní již víte základ, tak se do toho můžete pustit!
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos