Vědět, jak ukládat víno, je důležité, pokud chcete získat vysoce kvalitní produkt, nebo chcete-li jednoduše nechat stárnout určitá vína a zlepšit jejich chuť v průběhu času.
Co je víno?
Víno se vyrábí kvašením šťávy z hroznů, vytvářející alkoholický nápoj s nesčetnými potenciálními odrůdami a chutí. Existuje také několik podmínek, které ovlivňují víno, například světlo, vlhkost a teplotní rozdíly, takže všechny tyto faktory je třeba zvážit před skladováním vína. Několik věcí, které je třeba mít na paměti:
Bílé víno: Je oblíbené, aby se chladilo bílé víno, protože je běžně podáváno chlazené, což může také snížit oxidaci vína.
Červené víno: Může být také uloženo v chladničce, ale to není tak běžné, jelikož lidé preferují konzumovat červené víno pokojové teploty nebo velmi lehce chlazené.
Zatímco můžete umístit víno do plastové lahve, mělo by se toto víno spotřebovat během šesti měsíců, protože plast se postupně uvolní do vzduchu, což způsobí oxidaci vína. Proto sledujte etikety, při nákupu vína v plastu.
Jak ukládat víno?
Pokud se chcete dozvědět, jak ukládat víno, je třeba zvážit dvě hlavní časové období – před otevřením a po otevření lahve.
Před otevřením vína je důležité udržovat ho v temné místnosti, kde je teplota udržována konstantní.
Proces stárnutí vína je rozhodující pro vývoj jeho chuti, takže by se nemělo příliš často přemisťovat a mělo by být skladováno naležato, než aby jste ho postavili rovně.
Vlhkost v místnosti, kde je víno skladováno, by měla být kolem 70%, což je důvod, proč jsou podzemní vinné sklepy tak efektivní.
V závislosti na druhu vína, které ukládáte, ujistěte se, že jste ho uložili na odpovídající čas.
Po otevření vína se stává otázkou zachování chuti a kvality co nejdéle, ale to bude obtížné . Bílé víno by mělo být znovu zakryto a potom uloženo ve vinném sklípku nebo lednici.
Červená vína by měla být zašpuntována zátkou na láhev vína a konzumována během 1-2 dnů, nebo oxidační proces ochutí víno jako ocet.
Dezertní vína mají tendenci vydržet déle než běžné červené a bílé ročníky, ale po otevření vína se nedoporučuje delší skladování.
Čeho je třeba se vyvarovat při ukládání vína
Chcete-li mít nejlepší vinařský zážitek, je tu pár věcí, kterým by jste se měli určitě vyhnout. Neuchovávejte víno v kuchyni v chladničce příliš dlouho (tj. Více než 1-2 týdny).
Neskladujte víno na dvířkách chladničky, protože se může změnit teplota.
Udržování vína při pokojové teplotě po dlouhou dobu může negativně ovlivnit jeho chuť.
Vyvarujte se skladování vína v oblasti s drsným vnitřním osvětlením nebo přímým slunečním světlem.
Neskladujte víno naležato, a to v případě, že jste lahev již otevřeli a znovu zavřeli.
Neskladujte víno před oknem.
Vyvarujte se ukládání vína při teplotách nad 21 stupňů Celsia, protože to urychlí oxidační proces.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos