Kasein je hlavní bílkovinou v mléčných výrobcích: Co byste o něm měli vědět?
O mléčných výrobcích je známo, že jsou důležitým zdrojem bílkovin, ale ne každý zná důležitou bílkovinu, kvůli které je mléko tak výživné. Kasein je primární protein nacházející se v kravském mléce a tvoří zhruba 80 % bílkovin v mléce. Jde o fosfoprotein, který obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin. 20 % většiny kravského mléka se skládá ze syrovátkové bílkoviny. Kaseinový protein je bohatý na různé klíčové živiny, jako jsou sacharidy a aminokyseliny, a také na určité esenciální minerály.
Proč je tak důležitý?
Trávení tohoto typu mléčné bílkoviny tělu trvá déle. Má o něco více sacharidů, železa a vápníku než syrovátkový protein, ačkoli syrovátkový protein je považován za lepší pro vaše imunitní zdraví a ovlivňuje určité transportní procesy v těle. Hlavní rozdíl v chování těchto dvou proteinů spočívá v tom, že kasein se tráví mnohem pomaleji a vytváří gelovitou látku v žaludku, která umožňuje pozvolné přijímání aminokyselin. Důležité je, že v kravském mléce existuje několik typů kaseinových bílkovin, včetně dvou nejběžnějších forem:
- A1 beta-kasein
- A2 beta-kasein
Tyto dvě formy se nacházejí ve větší koncentraci u různých plemen krav, konkrétně krávy s vysokými hladinami A1 často pocházejí ze severní Evropy, zatímco krávy s vyššími hladinami A1 beta-kaseinu pocházejí mimo jiné z jižní Francie a Normanských ostrovů.
Zdroj kaseinu
Primárním zdrojem kaseinového proteinu je kravské mléko, ale kasein je snadno dostupný také ve formě sýra, protože hraje důležitou roli při výrobě tohoto celosvětově oblíbeného mléčného produktu. Zatímco v běžném mléce je k dispozici nemalé množství kaseinu, jeho koncentrace je vyšší v tvarohu a jogurtu, přičemž jeden šálek každého obsahuje zhruba 27 gramů a 20 gramů bílkovin.
Výhody mléčného kaseinu
Růst svalů – Díky pomalému trávení kaseinového proteinu poskytuje svalovým buňkám po delší dobu nízkou hladinu aminokyselin. Z hlediska růstu svalů to může vést k lepším výsledkům než například doplněk syrovátkové bílkoviny. Kromě toho, když je příjem bílkovin nízký, tělo často spotřebuje vlastní svaly na aminokyseliny, takže pomalé trávení a vylučování kaseinových aminokyselin může pomoci snížit rozpad svalů.
Energetická hladina – I když je trávení kaseinu pomalejší, může pomoci vyrovnat vaši energetickou hladinu, protože část se spotřebuje na palivo. Dodává tělu konzistentnější a dlouhotrvající energii.
Imunitní systém – Existuje řada studií, které naznačují, že kaseinový protein má určité imunologické a antibakteriální účinky, které mohou snížit zátěž na váš imunitní systém.
Antimikrobiální účinky – Peptidy izolované z kaseinového proteinu mohou mít inhibiční účinky proti různým mikrobům, mezi které patří E. Coli a Streptococcus mutans.
Zdraví srdce – Je známo, že kaseinový protein snižuje hladiny triglyceridů u zvířat, což může pomoci předcházet hypertenzi, kardiovaskulárním onemocněním a dalším problémům souvisejícím se srdcem.
Hubnutí – I když je výzkum v této oblasti omezený, zdá se, že kaseinový protein může při pravidelné konzumaci vést ke ztrátě tuku. Pozitivně koreluje se snížením hmotnosti.
Antioxidační vlastnosti – Díky svým antioxidačním účinkům může pomoci snížit aktivitu volných radikálů.
Nežádoucí účinky kaseinového proteinu
V souvislosti s užíváním kaseinu, ať už ve formě doplňku nebo z mléčných výrobků, je hlášeno jen velmi málo vedlejších účinků. Někteří lidé hlásí, že se cítí nafouknutí nebo mají gastrointestinální problémy, ale ty jsou dočasné a v podstatě neškodné. Není známo žádné nebezpečí konzumace nadbytku bílkovin, za předpokladu, že nemáte onemocnění ledvin nebo jater, které se může zhoršit konzumací příliš velkého množství bílkovin.
Alergie na kasein
Někteří lidé mají alergii na kasein nebo na laktózu, která se běžně vyskytuje v mléčných výrobcích, z nichž laktóza nebyla záměrně odstraněna. Navíc mohou některé kaseinové doplňky také obsahovat laktózu a mohou způsobit podobné vedlejší účinky jako konzumace mléka a mléčných výrobků. Alergické příznaky se mohou pohybovat od mírné vyrážky nebo otoku rtů, úst a krku až po závažnější gastrointestinální problémy, bolesti hlavy a závratě. Lidé s intolerancí mléka nebo intolerancí laktózy by měli být opatrní a před začleněním kaseinu do stravy by se měli poradit s lékařem.
Jak konzumovat kaseinový protein pro dosažení nejlepších výsledků?
Před tréninkem – Požití kaseinu několik hodin před tréninkem zajistí, že vaše tělo bude mít pomalé uvolňování aminokyselin, které mohou pomoci s energií a svalovým výkonem během vašeho cvičení.
Před spaním – Vzhledem k tomu, že tělo provádí většinu svých oprav a hojení, když spíme, je dobrou strategií poskytnout našemu systému stavební kameny bílkovin pomalým uvolňováním z kaseinového proteinu. [16]
Mezi jídly – Pokud se chcete vyhnout nadměrnému mlsání, kasein mezi jídly vám může pomoci omezit chutě a udržet hladinu energie stabilní mezi jídly.
Zdroj obrázků: Pixabay.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos