JídloZdraví

Korejský fígl na zdravý organismus, o kterém ví málokdo

Konzumace fermentovaných jídel jako například kimchi, může být nezbytnou součástí zdravého stravování. Zejména, když přijde na zdraví střev, i kterém se říká, že je základem fyzického, emocionálního, a mentálního blahobytu. Fermentovaná jídla jsou potraviny, které prošly procesem mléčného kvašení (lakto-fermentace). Během něj se přírodní bakterie vyživují na cukrech a škrobu v dané potravině a vytváří kyselinu mléčnou. Tento proces konzervuje jídlo, a zároveň vytváří přínosné enzymy, vitamíny B, omega-3 mastné kyseliny, a množství probiotických kmenů. Fermentovaná jídla jsou prakticky napěchovaná přínosnými mikroby, které mnoho lidí zoufale postrádá ve svém jídelníčku.

Rozličné kultury po celé planetě konzumují fermentovaná jídla po staletí – kimchi v Koreji, curtido v El Salvadoru, kysané zelí v Německu, a lassi (fermentovaný jogurtový nápoj konzumovaný před večeří) ve starověké Indii. Studie prokázala silné spojení mezi konzumací těchto druhů probioticky bohatých jídel a celkovým dobrým zdravím. Přesto s novými pokročilými technologiemi v přípravě jídla, tyto tradiční pokrmy prověřené časem se většinou ztratily v naší moderní společnosti.

Kimchi je tradiční Korejský pokrm vytvořený z fermentované směsi hlávkového zelí, česneku, chilli papriček, jarní cibulky, a jiných koření, které může být kyselé, slané, nebo ostré – záleží na daném receptu. Existuje více jak 300 rozdílných druhů kimchi. Záleží na užitém druhu primární zeleniny, stejně jako na regionu a ročním období, v kterém je tento pokrm připraven. Je pokládání za Korejské národní jídlo, a je konzumováno prakticky s každým pokrmem. Datuje se zpátky do sedmého století a původně byla kimchi pouze osolená zelenina, ale s časem se přidaly některé příchutě a koření. Někdy okolo 18. století se začala používat i červená chilli paprička jako zásadní ingredience.

Jednou ze zajímavostí je, že kimchi bylo vzato astronauty do vesmíru v rámci rozsáhlého výzkumu zaměřeného na dosažení verze kimchi, která by zůstala bez bakterií, i po vystavení kosmické radiaci a stále by byla bezpečná pro konzumaci.

A proč byste tedy i vy měli rozhodně zařadit kimchi do vašeho jídelníčku?

  1. Je bohaté na živiny

Kimchi má nejen nízkou kalorickou hodnotu, ale je také napěchované živinami, včetně vitamínů A, B1, B2, a vitamínu C, stejně jako minerály jako je vápník, selen a železo. Je bohaté na vlákninu a obsahuje nezbytné amino kyseliny, společně se silným spektrem antioxidantů. To všechno, a navíc ještě poskytuje přidaný bonus v podobě probiotik ve formě laktobacilů, které pomáhají tělu s trávicím procesem a bojují proti rozličným infekcím.

  1. Podporuje zdraví střev

Jak již bylo zmíněno, obsažená probiotika jsou velmi důležitá pro podporu zdravých střev. Jsou bohatá na prospěšné mikroorganismy, které mnoho lidí jinde nemůže získat. Střeva zastřešují okolo 85 % imunitního systému, hrají tudíž velkou roli v celkovém zdraví. Je to zejména tím, že se ve střevech nachází 100 bilionů bakterií, které mají schopnost aktivovat složku, která podněcuje imunitní odezvu. Když vaše střeva nemají zdravou rovnováhu bakterií, může to vyústit v mnoho rozdílných druhů zdravotních obtíží, od autoimunitních onemocnění až po alergie. Proces fermentace, kterým kimchi projde, nejen, že posiluje chuť, ale také vytváří zdravé bakterie, které vaše tělo potřebuje.

  1. Může snížit hladinu cholesterolu

Pokud vaše hladina cholesterolu není na úrovni, na jaké by být měla, konzumace kimchi může být prospěšná na úspěšné navrácení této hladiny do optimálních čísel. Je to tím, že česnek v kimchi obsahuje selen a allicin, které jsou oba známé pro snižování cholesterolu. Tyto složky také pomáhají snížit riziko malé mozkové příhody nebo srdečního onemocnění, díky své schopnosti předejít nánosům povlaku v cévních stěnách.

  1. Protistárnoucí účinky

Existuje důvod, proč tak mnoho Korejců má tendenci vypadat mladší, než ve skutečnosti jsou. Kimchi nabízí protistárnoucí účinky, díky svému bohatství na antioxidanty, které snižují rychlost stárnutí pleti. Zároveň také pomáhají utlumit oxidaci buněk, čímž předchází tomu ztrhanému vzhledu, a dokonce prodlužují člověku život.

  1. Prevence žaludečních vředů

Žaludeční vředy jsou často zapříčiněny Helikobakterií pyroli – druh bakterie nalezitelný v žaludku. Její růst však může být potlačen konzumací kimchi. Kimchi obsahuje Leuconostoc mesenteroides, tato bakterie produkuje dextrin, substanci známou pro schopnost zastavit růst H. pyroli v těle.

  1. Léčba kožních obtíží

Díky laktobacilním bakteriím v kimchi, je poskytnut terapeutický efekt na mnoho kožních obtíží, včetně atopické dermatitidy neboli ekzému. Ten je charakterizovaný vyššími hladinami imunoglobulinu, edémem, či otokem. Zanícení způsobené nerovnováhou střevních bakterií se může projevit ve formě akné, ekzému, nebo jiných kožních obtíží. Hlavně díky tomu je kimchi schopné pomoci, protože jakmile vyrovná hladinu střevních bakterií, rázem si všimnete dramatického rozdílu ve své pleti.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button