JídloPrevence

Víte co je melasa a jaké účinky má na náš organismus?

Melasa vzniká jako vedlejší produkt při zpracování cukrové třtiny a výrobě cukru.

Je to tmavěhnědá až černá hustá sirupovitá tekutina. Její chuť je sladká (používá se jako přírodní sladidlo) a má specifickou příchuť po zkaramelizovaném cukru. Obsahuje méně kalorií než ostatní sladidla.

Složení:

  • cukr – nízký obsah
  • minerální látky – vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, měď, zinek
  • vitamíny – skupiny B (především B2, B5 a B9), A, C a D
  • esenciální aminokyseliny
  • enzymy
  • mastné nenasycené kyseliny

Výhody používání:

  • neobsahuje lepek
  • bohatý přírodní zdroj železa
  • pozitivně působí na cévy – navrací elasticitu, pomáhá při poruchách prokrvení, při léčbě křečových žil
  • snižuje únavu a vyčerpání
  • posiluje imunitu
  • pomáhá proti zácpě
  • pozitivně působí proti neurózám, migrénám a nervovým potížím
  • dodává energii při fyzické zátěži či ve stresových situacích

Dávkování

1-2 čajové lžičky rozpustíme 1 – 3x denně (dle potřeby) ve 200 ml vody či čaje.

Vhodnější je ředit vodou vlažnou, snadněji se rozpustí. Pro zvýšení účinků můžeme přidat 1 lžičku jablečného octa či citronové šťávy.

Další použití:

Melasu lze přimíchat do mléka, jogurtu, jablečného pyré či ovocného müsli.

Při vaření ji můžeme přidat do omáček či marinád, kde zlepší chuť masa a drůbeže a díky ní se na povrchu vytvoří křupavá kůrka.

Tip:

V kombinaci s teplým mlékem je výborný prostředek pro dobrý spánek.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button