JídloKrásaMinerály

Beluga: malá luštěnina s velkým zdravotním přínosem

Černá čočka se podobá kaviáru, a to doslova! Někdy se jí vlastně i přezdívá jako kaviár beluga. S černou rýží a quinoou se řadí mezi superpotraviny. Jedná se o top surovinu dnešní doby.

Je plná bohatých, zemitých chutí a zdravých živin. Nemusíte být zrovna vegetarián, abyste si tuhle bílkovinu nemohli dopřát na váš stůl. Je to ingredience, která je navíc i za chvíli hotová.

Fakta o čočce

Čočka je, jak jinak, než luštěnina. Její černá verze je základním jídlem v asijské a severoafrické kuchyni. Je ovšem oblíbená i v jiných zemích. V poslední době se s ní hodně často vaří také u nás. Kdo chce tedy zdravěji a déle žít, nabízí beluga velmi dobrý výživový profil.

V závislosti na odrůdě se předem namočená čočka vaří jen 15-30 minut. Je to skvělá výchozí surovina, jenž dokáže nasát řadu vůní a chutí. Dá se kombinovat s bylinkami, kořením i jinou aromatickou zeleninou.

Beluga je plná vitamínů a dalších tělu prospěšných látek

Obsahuje vitamíny skupiny B, hořčík, železo, zinek, měď, draslík, fosfor a mangan. Má obzvláště vysoký obsah bílkovin poskytujících energii, což z ní dělá výbornou volbu pro vegetariány a vegany. Vlastní také vysoký obsah vlákniny, která podporuje pravidelné vyprazdňování a růst zdravých střevních bakterií.

Kromě toho, že je beluga nadopovaná řadou vitamínů a minerálů, je zde několik prospěšných rostlinných sloučenin nazývaných fytochemikálie. Ty pomáhají chránit před chronickými onemocněními, např. srdečními chorobami a cukrovkou.

Bylo prokázáno, že každodenní konzumace čočky zvyšuje „dobrý“ HDL cholesterol a snižuje „špatný“ LDL cholesterol.

Jedinou nevýhodou čočky je fakt, že se dá převařit a ztratí svůj tvar. Potom je z ní nevzhledně vypadající kaše a také si na ní moc nepochutnáte. Vařte podle návodu a klidně si natáhněte i budík. Nikdo učený z nebe nespadl…

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button