Poznejte bylinku zdravější a silnější než česnek
Mnoho z vás již jistě zná, kromě klasického česneku, také bylinku, které se říká podobně, totiž česnek medvědí. Někdy můžete slyšet i pojmenování česnek divoký.
Něco málo o medvědím česneku
Bylinka se řadí mezi vytrvalé rostliny a původ můžete hledat v západní a střední Evropě. Velice rychle se šíří v lesních patrech a je nápadná svými dlouhými zelenými listy a bílými květy. Obě části jsou jedlé a jeho vůni a chuť můžete snadno přirovnat k plodu, podle něhož nese název, tedy k česneku. Bílé květy a listy se dají sbírat v průběhu května a června, kdy je bylina v plném květu.
Zdravotní přínos bylinky
Medvědí česnek je opravdu silnou léčivkou. Obsahuje širokou škálu několika druhů antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Zamezuje vzniku trojité hrozby běžných nemocí moderní společnosti, jako je vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu a vysoká hladina cukru v krvi. Bylina se dá využít při potlačení příznaků astmatu, bronchitidy a emfyzému. Umí léčit nepříjemné zažívací problémy, kterými je průjem, kolika, porucha trávení a žaludeční plyny. Poslední fakt je ten, že pravidelné užívání medvědího česneku výrazně snižuje riziko vzniku infarktu.
Všechny tyto zdravotní účinky má díky obsaženým látkám, mezi kterými najdeme antioxidanty, látky zabíjející viry, důležité minerály, karoten a vitamín C. Mnoho odborníku dokonce tvrdí, že tato bylina je mnohem zdravější, než klasický bílý česnek.
Bílý květ medvědího česneku
Nejlepší využitý bylinky
Tinktura proti vysokému krevnímu tlaku
Na tinkturu budete potřebovat:
- 150 g medvědího česneku
- 0,5 litru brandy
Medvědí česnek omyjte a vložte do mixéru. Přilijte pár kapek brandy a rozmixujte do jemné pasty. Směs poté přesypte do tmavé skleněné láhve a zalijte zbytkem brandy. Tinkturu promíchejte dřevěnou vařečkou či lžící (ne nic kovového) a nechte odpočívat 14 dní při pokojové teplotě. Poté ji uchovávejte v ledničce. Každé ráno vypijte 20 kapek s mlékem, nebo jogurtem. Postup opakujte i večer.
Chléb s medvědím česnekem
Na chléb s medvědím česnekem budete potřebovat:
- pár listů medvědího česneku
- 250 g bílé mouky
- 2 lžíce soli
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička cukru
- 1 prášek do pečiva
Listy medvědího česneku omyjte a rozmixujte s kapkou oleje. Rozmixovanou směs přidejte do mouky a promíchejte. Následně přidejte 2 lžíce soli a oleje a propracujte. Nakonec přidejte lžičku cukru, prášek do pečiva a uhněťte těsto. Směs nechte na teplém místě vykynout asi hodinu.
Po uplynuté době vložíme do pekáčku, či na plech těsto a pečeme v rozehřáté troubě na 220°C po dobu půl hodiny.
Zkusíte chléb, nebo tinkturu z medvědího česneku? Nebo oboje? Určitě ale ani s jedním nešlápnete vedle.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos