JídloRady a tipy

Dopřejte si podzimní zahřátí v podobě horké cibulové polévky

Zahřátí a trocha toho sluníčka, to je vše, po čem toužíme na podzim. Po příchodu z vymrzlé procházky nezahřeje nic lépe než šálek horkého čaje či miska horké polévky. Dopřejte si cibulačku, která vás navíc preventivně chrání před nachlazením. Cibulačka obsahuje také silný hovězí vývar a česnek, který vám pomůže se z chřipky a nachlazení lépe dostat. 

Horká polévka jako první pomoc

Pokud se cítíte opravdu zmrzlí a nepomáhá peřina ani tlusté ponožky, uvařte si horkou polévku, nejlépe cibulačku, česnečku nebo samotný kuřecí či hovězí vývar. Vývary jsou pro vaše zdraví během podzimu a zimy velmi přínosné. Skvěle zahřejí celý organismus zevnitř, nejsou ani příliš kalorické a jsou velmi bohaté na minerální látky. Pokud vývar při přípravě vaříte opravdu pomalu a dopřejete mu i dávku zeleniny, zachová se v něm i vitamín E a beta karoten. Nechybí v něm také trocha tuku, který můžete omezit tím, že jej budete při vaření masa a kostí z vršku stahovat nebo necháte vývar zchladit a tuk z něj sundáte později. Pravidelné dopřávání si vývarů zvyšuje vaši imunitu. Vývary obsahují také cystein, který zvlhčuje sliznici a zmírňuje potíže s rýmou a kašlem. Základem této cibulačky je právě hovězí vývar, který se stává v kombinaci s cibulí skvělým léčícím kombem.

Cibulová ochrana

Cibuli má snad každý z nás doma ve spíži, což je jen dobře. Cibule má antibakteriální účinky a snižuje riziko množení bakterií, doplňuje do těla vitamíny a pokud vás trápí kašel, je ideální, ulehčuje totiž odkašlávání. Spolu s česnekem je známá jako přírodní antibiotikum. Cibule je bohatá na vitamín C, ale také na komplex vitamínů B, které podporují zdraví nervového systému, kůže, ale i sliznice. Obsahuje také flavonoidy, které podporují zdraví celého organismu a chrání váš trávicí trakt. Cibule bývá někdy velmi nedoceněnou a je na čase, abychom její účinky znovu objevili.

Recept

Příprava: 45-60 minut
porce: 6-8

  • 4 velké cibule, oloupané a nakrájené na plátky
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 2 šálky hovězího vývaru
  • 4 lžíce ghee
  • 5 stroužků česneku
  • mořská sůl a pepř

Připravte si hrnec, na středním plameni pomalu roztavte ghee (přepuštěné máslo) a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte ji, dokud nezkaramelizuje. Poté přidejte kuřecí a hovězí vývar a pokrájený česnek. Osolte a opepřete. Přiveďte směs k varu a vařte přibližně 30 minut. Podávejte polévku horkou posypanou sýrem a trochou pepře. Přidat můžete i na másle osmažené krutonky. Přejeme dobrou chuť!

Nutriční hodnoty

  • 223 kalorií
  • 16,75 gramů bílkovin
  • 11,57 gramů tuku
  • 9,27 gramů uhlohydrátů
  • 1,5 gramů vlákniny
  • 542 miligramů sodíku (36 procent DD)
  • 27 mikrogramů vitaminu B12 (27 procent DD)
  • 0,248 miligramů B6 (19 procent DD)
  • 308 IU vitaminu A (13 procent DD)
  • 7 miligramů vitaminu C (9 procent DD)
  • 0,154 mg manganu ( 9 procent DD)

Tyto poměry jsou celkem působivé, pokud si připustíme, že jde o polévku s pěti přísadami. Důvodem těchto nutričních hodnot jsou především kostní vývary, které chrání i vaše kosti a posilují imunitní systém.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button