Návod

Nahraďte některé ingredience v cukroví zdravějšími variantami

ořechy
Profilový obrázek
Napsáno od Daniela

Milujete cukroví a nechcete se vzdávat klasických druhů výměnou za modernější cukroví? Zkuste tradiční recepty trochu upravit, aby bylo cukroví příznivé nejen pro vaše chuťové pohárky, ale i pro vaše trávení a postavu.

Milujete cukroví a nechcete se vzdávat klasických druhů výměnou za modernější cukroví? Zkuste tradiční recepty trochu upravit, aby bylo cukroví příznivé nejen pro vaše chuťové pohárky, ale i pro vaše trávení a postavu. Vyměňte při přípravě cukroví některé klasické ingredience za zdravější. 

Žádné velké změny

Nemusí se jednat o žádné velké změny v receptech, stačí jednu podobnou ingredienci vyměnit za v podstatě identickou, jen zdravější. Taková změna lze provést v případě používané mouky. Klasickou bílou mouku můžete vyměnit za mouku celozrnnou či špaldovou. Zkusit můžete také mouky bezlepkové, například pohankovou, ale pozor, bezlepkové mouky vytváří velmi odlišnou konzistenci těsta. Práci s bezlepkovými moukami je si třeba vyzkoušet. Nejlepší možností je, pokud mouky namícháte a vznikne vám ideální směs na přípravu cukroví.

Oříšky a sušené ovoce

Do cukroví často přidáváme také namleté oříšky, a to je dobře. Ořechy můžete přidat do různých druhů cukroví a doplníte si tak řadu minerálních látek, jejichž konzumaci jste během roku opomíjeli. Co je však největším strašákem z ingrediencí v cukroví, to je bezesporu bílý rafinovaný cukr. Vyměňte jej za jiná přírodní sladidla, med či sušené ovoce. Ideálním prostředkem, který cukroví přirozeně osladí, jsou datle. Stačí je řádně namlít a přidat do těsta, ale i jiné sušené ovoce může cukroví přirozeně osladit. Vyhněte se nadměrnému užívání bílé cukru, ubližuje vašemu zdraví

Když vanilka, tak vanilka

Do cukroví se často používá vanilkový cukr, ale nejčastěji asi do vanilkových rohlíčků. Nekupujte si sáčkovaný vanilínový cukr, který s cukrem s vanilkou nemá skoro nic společného. Kupte si pár vanilkových lusků a smíchejte je z práškovým třtinovým cukrem. Po ochutnání vanilkových rohlíčků s pravou vanilkou, nebudete této investice litovat.

Všeho s mírou

Pravdou je, že nejdůležitější není to, abychom celé cukroví „udělali zdravější“, ale abychom ho jedli s mírou. Vždyť cukroví a vyšší příjem kalorií k vánočním svátkům jednoduše patří, ale myslete především na vaše zdraví. Dopřejte si za den pár kousků klasického cukroví, ale pokud víte, že sníte během svátků opravdu mnoho, připravte si raději zdravější verze, po kterých se nebudete cítit tak provinile. Rozumná konzumace se však týká jídla celkově, jelikož během svátků vánočních na nás čekají mnohem vydatnější a kaloričtější lákadla. Odolávejte a myslete na své zdraví!

O autorovi

Profilový obrázek

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.