Připravte si potravinu, která je skvělou prevencí proti rakovině žaludku
Rakovina postihující trávicí trakt, ať už žaludek, jícen, či střeva, je jednou z nejběžnějších onemocnění. Česká republika je bohužel na špici počtu nemocných touto chorobou, díky špatné životosprávě, která je u nás v celku běžná. Zamezte proto vypuknutí nemoci a působte preventivně s tímto domácím lékem.
Trocha historie o zelí
Hlavní ingrediencí, která má blahodárné účinky při prevenci proti rakovině především žaludku, je zelí. Zelí si můžete dopřát čerstvé jak v létě, tak v zimě a využít ho jako silný zdroj vitamínu C. V dřívějších dobách byly pokrmy ze zelí běžné především v zimním období, kdy si naši předci ani nemohli dopřát zdravější potravinu. Navraťme se proto k této tradici, jelikož zelí je velmi výživné a prospěšné pro náš organismus.
Kysané zelí bylo v dřívějších dobách používáno především jako lék. Hlavní způsob přípravy pochází od Slovanů a my ho prakticky v nezměněné podobě takto upravujeme dodnes.
Námořník James Cook a jeho posádka konzumovali zelí kvůli prevenci před nebezpečnými kurdějemi. Sebastian Kneipp zase používal zelí k léčbě cukrovky, dny, na popáleniny a záněty.
Léčivé účinky kysaného zelí
Kromě toho, že ve 100 gramech syrového zelí je 20 mg vitamínu C, obsahuje také vitamín A, kyselinu listovou, hořčík, železo, fosfor, vápník, draslík, sodík, vlákninu a bílkoviny. Je výborným zdrojem vitamínu B12, proto se jeho konzumace doporučuje především vegetariánům a veganům.
Červené zelí je až sedmkrát silnější, než zelí bílé. Za touto skutečností stojí především jeho barva, která obsahuje léčivé antokyany.
Další důležité součásti, které zelí obsahuje, jsou probiotické bakterie.
Kysané zelí je velice chutné a chrání tělo před rakovinou, jelikož je plné fytonutrientů, které zamezují vzniku nádoru především v žaludku. Díky tomu zelí doporučují lékaři pacientům, kteří mají problém s trávením a trpí na citlivý žaludek.
Léčivé vlastnosti zelí:
- léčí pokožku, která byla vystavena nadměrnému UV záření
- zmírňuje stres
- zlepšuje náladu
- díky vitamínu B12 podporuje tvorbu červených krvinek
- pomáhá budovat kosti
- posiluje imunitu
- má příznivý vliv na trávicí ústrojí, žaludek a střeva
- pomáhá detoxikovat organismus a zbavovat ho nechtěných a nebezpečných látek
- snižuje vysoký cholesterol v krvi
Domácí příprava kysaného zelí
Na kysané zelí budete potřebovat:
- 15 kg zelí (lepší je červené)
- 0,5 kg soli
- 6 bobkových lístů
- 1 lžíci pepře
- pro lepší chuť můžete přidat ještě kmín, fenykl, hrozny, nebo jablka
Příprava
Zelí pokrájíme na nudličky, a poté naskládáme do námi zvolené, pečlivě vymyté, nádoby. Vytvoříme první vrstvu, kterou poté lehce posolíme, přidáme koření a silně pěchujeme dál. Každou vrstvu tak tvoří zelí, sůl a koření. Jakmile budete mít sklenici naplněnou a dobře napěchovanou, zalijte zelí vodou. Ujistěte se, že zelí je celé pokryté vodou.
Dobře utěsněte víko a dejte zelí odpočívat. Nádobu uchovávejte při pokojové teplotě, dokud zelí nezačne kvasit. Tento proces trvá asi měsíc. Po měsíci můžete zelí konzumovat. Jakmile nádobu otevřete, umístěte ji na chladnější místo, jako je například sklep. Teplota, která je v místě, kde zelí uchováváte, by neměla překročit 5°C. V případě, že zelí začne ubývat, použijte nějaké závaží, které bude na zelí neustále tlačit. Dobrou práci odvádí například pytlík s vodou.
Kysané zelí je velmi zdravou potravinou, která by měla být především v tomto období často zařazena do našeho jídelníčku. S kysaným zelím se nemusíte bát žádné nemoci.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos