PrevenceRady a tipyZdraví

Antibiotika přímo ze zahrádky

Příroda lidem po celé věky poskytuje přírodní léčivé prostředky.  Můžou se stát běžnou součástí našeho života, budeme se po nich cítit fit. Většinu z nich máme po ruce, ale možná ani netušíme, jak jsou našemu tělu prospěšné. Mohou mít preventivní účinky a v období nachlazení pomůžou v boji proti virům a bakteriím. Pojďme si tedy některá z nich přiblížit.

Med

Všichni jej známe jako včelí produkt, který posiluje imunitu a pomáhá při nachlazení. Najdeme v něm celou řadu vitamínů, aminokyselin, minerálů, mateří kašičku i éterické oleje. Jako přírodní antibiotikum je používán od pradávna a měl by být součástí naší výživy už od malička. Jeho účinky jsou uklidňující a mírně sedativní. Příznivě působí na střeva, játra, pomáhá předcházet kornatění tepen, což je v současné době velký strašák, co se zdraví týká. Přispívá k rozšiřování věnčitých tepen a díky tomu dochází i k lepšímu prokrvení srdečního svalu. Velký vliv má na podporu psychické svěžesti i tělesné kondice.

Způsobů, jak med užívat je celá řada – sladidlo do teplých (ne horkých) nápojů, přídavek do obilných kaší či jogurtů. Je jen na vás, jak jej do svého jídelníčku zařadíte. Horké mléko s medem je vynikajícím prostředkem proti nespavosti. Čaj s medem má blahodárné účinky na dýchací cesty. Ideální při nachlazení je v kombinaci s cibulovou šťávou, zázvorem a citronem.

Tip na sladký nápoj s medem: Vymačkáme šťávu ze dvou pomerančů, přidáme lžičku soli a 10 lžiček medu a rozmícháme v malém množství vody. Poté nalijeme do litru vody. Takto vzniklý nápoj nám velice dobře poslouží pro doplnění tekutin, energie a iontů obsažených v soli. Můžete jej používat nejen při onemocnění, ale například i při sportovních aktivitách.

Česnek

Česnek díky svým antibiotickým, antibakteriálním a protizánětlivým účinkům využívaly již starověké národy. Kromě těchto účinků také obsahuje vitamíny (především A, B, a C), vápník, selen a v neposlední řadě jód. Zlepšuje imunitní systém a pomáhá posilovat odolnost proti bakteriím a virům. Pravidelnou konzumací česneku můžete snížit hladinu cholesterolu, zlepšit svůj krevní oběh a podpořit tak činnost srdce. Je dobrou prevencí proti rakovině žaludku a střev. Při teplotách podporuje pocení, pročišťuje dýchací cesty a tím podpoří odkašlávání. Účinný je v boji se střevními parazity. Bojíte – li se jeho zápachu, lze jej odstranit žvýkáním mátových listů nebo zrnek kávy.

Cibule

Toto přírodní antibiotikum má všestranné léčebné využití. Působí především preventivně proti infekcím dýchacích cest, léčí kašel, chřipku, angínu nebo bolest v krku. Pomáhá posilovat sliznici žaludku a střev, která také dezinfikuje. Snižuje hladinu cukru, upravuje krevní tlak, pomoci může při zánětu ledvin, zvýšené hladině cholesterolu. Je velice účinným prostředkem na bodnutí či štípnutí hmyzu. Na postižené místo stačí přiložit plátek cibule, ta omezí otok a případné svědění či zarudnutí. Můžete ji též využít k léčbě plísní a bradavic.

Šťáva z cibule

Cibuli oloupeme, pokrájíme na kolečka a posypeme asi třemi lžícemi cukru. Vzniklou šťávu podáváme několikrát denně ( 2 – 3lžičky). Pravidelná konzumace působí preventivně proti chřipce.

Cibule s medem a fenyklem

Cibuli nadrtíme a smícháme s medem a trochou drceného fenyklu. Vzniklou směs užíváme před jídlem, je účinná při rýmě, kašli, chřipce, chrapotu a bolestí v krku.

Cibulový čaj

Do asi 200 ml vroucí vody dáme vařit (asi na 5 minut) dvě nadrobno pokrájené cibule, 10 minut louhujeme, poté scedíme a dosladíme medem. Podáváme několikrát denně.

Křen

V lidovém léčitelství se využívá jak k vnitřnímu, tak i k vnějšímu léčení. Jeho využití najdeme při léčbě špatně se hojících ran nebo revmatických kloubech. Přikládají se křenové placky, které připravíme z jednoho dílu nastrouhaného křenu, pěti dílů mouky a jednoho dílu tuku. Pomáhá při prevenci proti onemocněním způsobeným bakteriemi, houbami, viry i prvoky. Jako podpůrný prostředek jej lze využít při léčbě žloutenky, zánětů jater či vleklých infekcí močových cest. Chcete – li jeho účinky zvýšit, doporučuje se kombinace s utřeným česnekem a medem. Zvyšuje vylučování trávicích enzymů, napomáhá při udržení správné střevní mikroflóry a celkově zlepšuje látkovou výměnu. Díky velkému obsahu vitamínu C je vhodný v období rekonvalescence.

Křenový sirup

Smícháme lžíci nadrobno nastrouhaného křenu, lžíci nasekané cibule, čtyři lžičky medu a pět lžic vody. Celou směs vaříme asi 4 minuty, necháme vychladnout. Poté přecedíme a uložíme do lednice. Sirup používáme jako prevenci proti chorobám respiračním 2x denně po dobu šesti týdnů.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button