Jídlo

Probiotika: Proč jsou důležitá a jaké potraviny je obsahují?

Probiotika jsou živými bakteriemi, které jsou pro vaše zdraví jednoduše přínosné. Opravdu, i bakterie ke svému zdraví prostě potřebujeme a i v tomto ohledu vládne rovnováha. Přínosy probiotik se týkají především zdraví střev, ale to se poté odráží i na zdraví celého organismu. V našem těle je totiž vše propojeno.

Probiotika x prebiotika

Pokud vám není jasný rozdíl mezi prebiotiky a probiotiky, je na čase si to vyjasnit. Probiotika jsou tedy živé bakterie, které mají velmi pozitivní vliv na celkové zdraví a sídlí ve střevech. Prebiotika jsou poté potravou pro probiotika. Je to vláknina, která však není rozkládána trávicími enzymy. O rozklad se starají bakterie tlustého střeva, tedy inulin a pektin.

Proč užívat probiotika?

Probiotika udržují naše střeva, ale i celý organismus fit. Důvodem, proč je užívat, je již to, že 70 až 80 % imunitního systému se nachází právě v trávicím ústrojí. Aby naše imunita šlapala, musí být i naše střeva fit. Probiotika je tedy vhodné užívat v případě, že je váš imunitní systém oslaben. Pokud užíváte antibiotika, měli byste také zvýšit příjem probiotik. Antibiotika totiž působí proti bakteriím, které vyvolávají infekce, ale i proti bakteriím, které jsou tělu prospěšné. Tyto vedlejší účinky léčby antibiotiky vám mohou zbytečně škodit. Dostavují se také střevní obtíže. Vhodné je tedy spolu s antibiotiky pojídat také probiotika, ať už v podobě doplňků stravy či zvýšené konzumace stravy bohaté na probiotika.

Výhody užívání probiotik

  • podpora správného trávení
  • snížení vedlejších účinků, které mají antibiotika
  • podpora duševního zdraví
  • posila imunitního systému
  • snížené riziko vzniku zánětů
  • podpora zdravé pokožky
  • ochrana před potravinovými alergiemi
  • prevence diabetu
  • snížení krevního tlaku

Zabijáci probiotik

Množství přínosných bakterií ve vašich střevech mohou ohrožovat některé potraviny, jedná se například o : antibiotika, strava bohatá na cukry, geneticky modifikované potraviny, lepek, léky. Vliv na ztrátu zdravých bakterií může mít také kouření, nadměrné užívání alkoholu či emoční stres. Z toho je jasné, že pokud žijete nezdravým životním stylem, tedy jíte stravu bohatou na lepek a cukry, nedostatečně se hýbete a stresujete, můžete to mít velmi negativní vliv i na trávicí systém.

Zdroje probiotik

Pokud hledáte přirozenou cestu, jak zvýšit obsah probiotik ve vaší stravě, měli byste do své stravy zařadit více „kyselých“ potravin. Ideální jsou fermentované potraviny či jablečný ocet. Konzumujte také potraviny, které jsou na probiotika bohatá, například kozí mléko, jogurt, kefír či kombuchu. Mezi ideální zdroje probiotik patří:

  • kefír- fermentovaný mléčný výrobek
  • obecně v zakysaných mléčných výrobcích (jogurty, jogurtová mléka)
  • kvašená zelenina-kyselé zelí, okurky, červená řepa
  • kvasnice
  • kimchi- čínské zelí, které je speciálně naloženo
  • kombucha- fermentovaný nápoj, který se vyrábí z oslazeného černého či zeleného čaje

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button