JídloZdraví

Proč by ve vašem jídelníčku neměly chybět makrely?

Konzumace ryb je pro vyváženou stravu důležitá a makrely jsou jedny z nejdostupnějších a nejzdravějších ryb. Než však přidáte makrely do svého jídelníčku, je důležité vědět, odkud pocházejí a jaké mají zdravotní přínosy a možné vedlejší účinky.

Co je makrela?

Makrela je ve skutečnosti obecný pojem, který zahrnuje více než 30 druhů ryb, z nichž většina patří do čeledi makrelovitých (Scombridae). Tyto ryby se obvykle vyskytují v blízkosti pobřežních oblastí, kde se rozmnožují a krmí, a jejich rozsah zahrnuje tropické i mírné oblasti. Makrely se obvykle vyskytují ve velkých hejnech, což z nich dělá snadný cíl pro komerční rybáře. Díky tomu je makrela jednou z nejběžnějších ryb na jídelníčku. Mají různou velikost, obvykle v rozmezí od 20 cm do 200 cm, ale nabízejí podobnou chuť a relativně vyrovnaný nutriční profil.

Konzumace makrel přináší mnoho výhod.

Výživová fakta

Makrely jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a také na možné vysoké hladiny vitamínu B12 (téměř 700 % vaší denní potřeby). Mohou obsahovat minerály jako selen, měď, fosfor, hořčík a železo. Může v nich být menší množství vitamínu A, draslíku, zinku a sodíku. Kromě 230 kalorií na filet (v průměru 100 gramů) je zde také 21 gramů bílkovin, což představuje zhruba 40 % vašeho denního požadovaného příjmu. Díky tomuto působivému nutričnímu profilu a různým způsobům přípravy makrela zůstává jednou z nejoblíbenějších a snadno konzumovaných ryb na světě.

Zdravotní přínosy konzumace makrel

Zdravotní přínosy makrelových ryb mohou mimo jiné zahrnovat zlepšení zdraví vlasů, ochranu pokožky, prevenci makulární degenerace související s věkem, posílení imunitního systému, snížení hladiny cholesterolu, prevenci chronických onemocnění a posílení zdraví kostí.

Péče o kůži

S velkým množstvím omega-3 mastných kyselin a selenu se makrely mohou postarat o všechny vaše potřeby péče o pleť. Tyto látky mohou v těle působit jako antioxidanty a případně pomáhat snižovat oxidační stres a účinky volných radikálů, které jsou přirozenými vedlejšími produkty buněčného metabolismu. Mohou také pomoci snížit výskyt vrásek a stařeckých skvrn a zmírnit některé zánětlivé stavy, jako je psoriáza a ekzém.

Péče o vlasy

Existuje mnoho živin, které jsou zásadní pro péči o vlasy, jako jsou bílkoviny, železo, zinek a omega-3 mastné kyseliny, z nichž všechny lze nalézt v makrele. Pravidelná dávka těchto živin ve vaší stravě pomůže zlepšit lesk a vzhled vašich vlasů a zároveň posílí vlasové prameny a sníží účinky onemocnění pokožky hlavy, jako jsou lupy.

Posílení imunity

I přes nízkou hladinu vitamínu C jsou makrely stále chváleny pro své účinky na imunitní systém. Koenzym Q10 je jedním z unikátních prvků v rybách makrel, který je úzce spojen s prevencí infekcí a posilováním obranyschopnosti organismu proti oxidativnímu stresu. Omega-3 mastné kyseliny jsou také známé tím, že možná snižují zánět, což může zbytečně zatěžovat imunitní systém.

Snížení hladiny cholesterolu

S působivou hladinou omega-3 mastných kyselin mohou makrely zlepšit rovnováhu cholesterolu v těle snížením LDL cholesterolu a zvýšením hladiny HDL cholesterolu. To může snížit množství cholesterolu, který se oxiduje a ukládá v tepnách jako plak, takže je známo, že tato ryba může snížit riziko aterosklerózy, srdečního infarktu, mrtvice a koronárních srdečních chorob.

Nižší riziko chronického onemocnění

Antioxidační účinky makrel jsou dobře prozkoumány, především díky vysokému obsahu selenu, který tvoří více než 80 % vaší denní potřeby na porci. Selen funguje v těle jako antioxidant, pomáhá předcházet buněčným mutacím a chronickým onemocněním tím, že možná neutralizuje volné radikály dříve, než mohou poškodit tkáně, buňky a orgány.

Lepší hustota kostních minerálů

V makrelách je mnoho minerálů, možná včetně mědi, selenu, hořčíku, manganu, vápníku a železa, z nichž všechny jsou spojeny s hustotou kostí. Pravidelnou konzumací této ryby můžete předejít nástupu osteoporózy a budete se s přibývajícím věkem cítit mladiství a silní.

Kognitivní funkce

Vysoké hladiny omega-3 mastných kyselin v makrele, zejména DHA, mohou znamenat zlepšení kognitivních funkcí a nižší riziko neurodegenerativních onemocnění. Protizánětlivé vlastnosti těchto sloučenin mohou snížit hromadění plaku, které často předchází symptomům Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Pomoc při hubnutí

Ačkoli makrely mají vysokou hladinu kalorií téměř 250 na filet, mohou poskytnout obrovské množství bílkovin, které mohou pomoci stimulovat metabolismus. Potraviny s vysokým obsahem bílkovin jsou také notoricky syté, což může pomoci zabránit přejídání a udržet vás v rámci vašich denních kalorií.

Diabetes

Mononenasycené mastné kyseliny, jako jsou ty přítomné v makrele, jsou spojeny s větší regulací krevního cukru a inzulínové rezistence v těle, jak vyplývá ze studie The American Journal of Clinical Nutrition. To je skvělá zpráva pro diabetiky a osoby s vysokým rizikem vzniku tohoto onemocnění, protože dokáže udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou.

Nižší riziko makulární degenerace

Výzkum naznačuje, že ryby bohaté na omega-3, jako je makrela, mohou být nejlepší potravou pro vaše oči. Mohou zabránit poškození očí způsobenému cukrovkou, která často vede k diabetické retinopatii.

Zdroj obrázků: Pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button