ReceptyZdraví

Jak chutně a zdravě připravit mrkev?

Kolikrát jste jako malí slyšeli – „Papej tu mrkvičku, je dobrá na oči!“ samozřejmě, že měli naši rodiče pravdu, ale to není jediný pozitivní účinek mrkve. Jak tedy zařídit, aby i tu nevzhlednou oranžovou hmotu s bramborem jedly i děti, aby byly zdravé?

Prospěšnost mrkve

Dá se říci, že mrkev je takový „všelék“, jelikož je přímo protkaná všemi možnými léčivými látkami a hlavně antioxidanty, které dokážou zničit všechny volné radikály a výrazně tím posílí naši imunitu. Nemluvě o tom, že je plná vitamínů – B, C a E, tak dále obsahuje i selen, hořčík draslík a další tělu prospěšné látky. Je bohatá na betakaroten, který je úspěšným bojovníkem proti bakteriím a virům.

Nejenom, že nám mrkev pomáhá udržet dobrý zrak, ale dokonce dokáže pomoci při léčbě nemoci jater a střev, její účinky jsou léčebné i pro ty, které trápí problémy s klouby či astmatem. I přesto, že je sladká, výrazně pomáhá při hubnutí, jelikož její kořen obsahuje velmi malé množství sacharidů. Mrkev je taková pomyslná královna naší kuchyně i díky její zásaditosti, která našemu tělu maximálně prospívá.

Udělejte dětem skvělou mrkvovou šťávu

Mnoha lidem vylisovaná mrkvová šťáva nechutná – a to hlavně dětem.  Ale co ji třeba zkombinovat s dalšími zeleninovými či klidně ovocnými šťávami? Navíc další složka znásobí příznivé účinky mrkvové šťávy. Nejvhodnější je mrkvovou šťávu zkombinovat se šťávou z jablek, červené řepy, ananasu či pomeranče – a uvidíte, jak se vaše děti budou po vypití olizovat a vy budete mít radost z toho, že budou zdravé.

Mrkvové kuličky:

Připravte dětem atraktivní jídlo, které bude plné mrkve, a ony jej smlsnou na posezení. Mrkvové kuličky můžete podávat například jako přílohu k masu.

Co budete potřebovat?

  • 150 g mrkve
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce polenty
  • 100 g sterilované kukuřice
  • 100 g cornflakes
  • Půl lžičky kari
  • Špičku nože kurkumy
  • Sůl
  • Pepř
  • Olej

Postup přípravy:

  1. Mrkev si nastrouháme najemno
  2. Přidáme obě vejce
  3. Dopředu si nadrobíme cornflakes, které do vzniké směsi přidáme
  4. Směs smícháme s polentou a kukuřicí.
  5. Vše jemně osolíme a opepříme (není nutno pepř přidávat) a dodáme další koření ze seznamu.
  6. Navlhčíme si ruce a ze vzniklé směsi si vytvoříme kuličky, velké zhruba jako vlašský ořech a na rozpáleném oleji je osmažíme ze všech stran.
  7. Pak už jen odložíme na ubrousek, odsajeme přebytečný tuk a můžeme podávat.

Mrkvové karbanátky s masem:

Ingredience na 4 porce:

  • 4 mrkve
  • 120 g kuskusu
  • 200 g mletého masa
  • 1 cibuli
  • 2 vejce
  • Celozrnnou mouku
  • Majoránku
  • Česnek
  • Sůl
  • Pepř

 

Postup přípravy:

  1. Dle návodu připravíme kuskus
  2. Mrkev očistíme, nastrouháme najemno a spojíme s kuskusem
  3. Poté přidáme mleté maso, na kostičky nakrájenou cibuli a vše důkladně promícháme
  4. Do vytvořené směsi rozklepneme vejce, přidáme sůl, pepř a mouku dle potřeby
  5. Vymodelujeme karbanátky, které pečeme v troubě 20 – 30 minut na 180 stupňů
  6. Teď už si stačí jen „pošmáknout“. Dobrou chuť!

 

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Zdena Prokopová

Jsem součástí tohoto magazínu již od začátku a starám se o to, aby si zde každý čtenář přišel na své. Ráda trávím čas se svou rodinou, miluji cestování a svou práci! Zdravému životnímu stylu se věnuji již řadu let, nejvíce pak aktivnímu sportu a přírodním receptům.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button