Léčba Rakovina

Pravidelná konzumace brusinek jako ochrana před vznikem rakoviny v těle

Pokud hledáte plody, které ochrání váš organismus a dodají do vašeho těla antioxidanty a fytonutrienty, vyzkoušejte brusinky. Tyto malé plody obsahují mnohé nutriční výhody. Pravidelná konzumace brusinek či šťávy z brusinek vám přináší mnohá pozitiva. Pojďte se dnes s námi podívat na to, jaká to jsou. 

Léčivé brusinky

Brusinky objevíte ve vašich obchodech většinou sušené, pokud však budete hledat, najdete je také ve formě vína, likérů, sirupů, džemů, želé či jako přísadu ve zmrzlinách či müsli. U nás je velkou výhodou, že si je můžeme sami nasbírat v lesích a nasušit na zimu. Udělejte si na podzim vycházku do lesa a nasbírejte si ceněné brusinky. Brusinky jsou bohaté na antioxidanty, vitamín A, vitamín C a hořčík.

Zdravotní výhody konzumace brusinek

Množství antioxidantů

Podle studie provedené katedrou potravinářských a environmentálních věd na univerzitě v Helsinkách ve Finsku mohou brusinky zabránit vzniku bakteriálních infekcí, například stafylokokové. Týká se to především infekcí, které vznikají z infikovaných potravin. Brusinky bojují s bakteriemi, jelikož mají fenolické, antioxidační, antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti. Obsahují totiž antokyaniny, hydroxycinnamové kyseliny, hydroxybenzoové kyseliny a flavonoly. Zkrátka ntioxidanty, které činí z borůvek jednu nejlepších antioxidačních potravin.

Snižuje riziko vzniku zánětu v těle

40 zdravých mužů ve věku 60 let se zúčastnilo studie zaměřené na účinky brusinek, černého rybízu a borůvek, která konkrétně zkoumala zvýšení kvercetinu. 20 testovaných mužů konzumovalo 100 gramů plodů denně po dobu 8 týdnů. Druhá skupina pokračovala v konzumaci obvyklé stravy.

Výsledky publikované v Evropském žurnálu klinické výživy ukázaly, že osoby, které konzumovaly bobuloviny, měly výrazně větší množství kvercetinu. Kvercetin je protizánětlivý, může pomoci v léčbě komukoli, koho trápí chronické záněty, jako je artritida.

Zabraňuje růstu rakovinných buněk

Studie publikovaná v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry se zaměřila na účinky výtažků z deseti různých druhů ovoce a bobulovin, včetně šípků, borůvek, černého rybízu, brusinek, rakytníku, švestek, třešní, malin atd. Podle studie výtažky snižovaly proliferaci buněk rakoviny tlustého střeva a buněk rakoviny prsu. Je možné, že vitamín C kombinovaný s antioxidačně naplněnými antokyaniny může přispět k inhibici růstu rakovinných buněk. Tudíž jsou brusinky potencionálním pomocníkem v boji proti vzniku rakoviny v těle.

Léčí a snižuje výskyt infekcí močových cest

Brusinky se však prozatím nejvíce proslavily jako účinní pomocníci při léčbě zánětu močových cest. Především brusinkové šťávy a sirupy jsou v tomto ohledu skvělými zachránci. Brusinky vám nabízí úlevu od příznaků infekce močových cest. Pravidelná konzumace brusinek je však také skvělou prevencí proti opakovanému vzniku infekce v těle.

Udržuje zdravá ústa

V ústech se snadno vytvářejí bakterie, což vede ke vzniku zubního plaku. Mezinárodní zpravodaj stomatologie informoval o shromážděných informacích ze studií, které byly provedeny k určení přínosů konzumace antimikrobiálních potravin – těmi  jsou například i brusinky. Výsledky naznačují, že antimikrobiální charakteristiky brusinek mohou pomoci snížit riziko tvorby bakterií v ústech. Podle studií může akumulace zubního plaku vyvolat zdravotní potíže, jako je onemocnění dásní, avšak pokud se pravidelně staráte o dobrou hygienu ústní dutiny, můžete preventivně eliminovat vznikající problémy.

Nutriční hodnoty

Jeden šálek syrových brusinek obsahuje:

  • 75 kalorií
  • 6 gramů sacharidů
  • 3 gramy bílkovin
  • 3 gramy tuku
  • 9 gramů vlákniny
  • 21,6 miligramů vitaminu C (36% DD)
  • 1,500 IU vitaminu A (30%  DD)

Zdroj

Zanechte komentář