JídloRady a tipyZdraví

Medjool datle: Jsou nejzdravějším přírodním sladidlem? A jaké zdravotní výhody přináší?

Datle u nás v minulosti byly oblíbenými především jakési vánoční zpestření. Jelikož právě během období Vánoc se nejhojněji prodávaly v obchodech. Dnes jsou však datle oblíbené především příznivci zdravého stravování a zdravého životního stylu. Tušíte proč?

Datle Medjool

Klasické datle pravděpodobně znáte. Oblíbenými se však staly především datle odrůdy Medjool, které bývají nazývány také jako „královny datlí“. Klasické datle jsou totiž menší, zatímco datle Medjool jsou masitější, chuťově výraznější a také sladší. Pěstování tohoto druhu datlí je také o něco náročnější, jelikož je jejich růst velmi ovlivněn kvalitou ovzduší a obsahem vláhy v půdě. K nám se datle dováží zpravidla sušené. Sušení datlí probíhá tak, že se datle nechají přirozeně vysušit na slunci. Skvělé je, že i po usušení zůstávají datle nadále šťavnaté a krásně měkké. Jejich chuť může připomínat také skořici, med či karamel.

Zdravé sladidlo

Zdravé slazení je otázkou s velkým otázníkem a odpovědi na ni jsou mnohdy nejasné. Ideální je se přebytečnému slazení vyhýbat, ale zvolit můžete i zdravější alternativy klasického bílého cukru. Dobrou volbou jsou pro vás právě datle. Ty můžete přidávat při přípravě dezertů, smoothie i ranních kaší. Pokud je namelete, snadno se v jídle ztratí a mohou ho obohatit o další chuť. Medjool datle byste však měli konzumovat nejen proto, že jsou zdravým sladidlem, ale přináší do jídelníčku mnoho zdraví přínosných látek.

Nutriční hodnoty

Jedna porce datlí, tedy přibližně 100 g obsahuje:

  • 277 kalorií
  • 75 gramů uhlohydrátů
  • 1,8 gramu proteinu
  • 0,2 g tuku
  • 6,7 g vlákniny
  • 696 miligramů draslíku (20 procent DD)
  • 0,4 miligramů mědi (18 procent DD)
  • 0,3 miligramu manganu (15 procent DD)
  • 54 miligramů hořčíku (14 procent DD)
  • 0,2 miligramu vitamínu B6 (12 procent DD)
  • 1,6 miligramů niacinu (8 procent DD)
  • 0,8 miligramů kyseliny pantothenové (8 procent DD)
  • 64 miligramů vápníku (6 procent DD)
  • 62 miligramů fosforu (6 procent DD)
  • 0,9 miligramu železa (5 procent DD)

Zdravotní přínosy

Hladina cholesterolu

Jedna z největších výhod, které Medjool datle přináší, je vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Pokud si ve stravě dopřáváte datle, zvyšujete příjem nerozpustné i rozpustné vlákniny, která má vliv na snížení cholesterolu v krvi a zdraví kardiovaskulárního systému.

Trávicí trakt

Medjool datle podporují také správné trávení. Podobně jako jiné sušené plody jsou prevencí zácpy a podporují zdraví travicího traktu. To vše díky obsahu vlákniny.

Rychlá energie

Pokud potřebujete rychle zvednout energetickou hladinu, dopřejte si datle. Datle jsou také skvělou rychlou svačinkou, kterou můžete nosit i ve vaší tašce. Stačí si dopřát datli ve chvíli, kdy cítíte, že na vás jde únava a slabost. Datle vám rychle dopřejí dávku energie. Obsahuje totiž přírodní cukry, tedy fruktózu, glukózu i sacharózu.

Alternativní sladidlo

Tím, že můžeme Medjool datle, ale i jiné druhy datlí, používat jako sladidlo, chráníme své zdraví. Přináší alternativní způsob slazení, který je zdravější a přináší i řadu dalších výživných látek.

Zdraví kostí

Nutné je také zmínit, že datle přispívají ke zdravému stavu kostí. Obsahují totiž řadu minerálních látek, které posilují kosti a chrání před vznikem bolestivého onemocnění zvaného osteoporóza. Datle jsou totiž zdrojem vápníku a také fosforu. Právě ty udržují vaše zuby a kosti v dobré kondici.

Zdroj fytochemikálií

Datle obsahují také řadu přínosných fytochemikálií, jako jsou antokyany, steroly, karotenoidy, flavonoidy apod. Tyto biologicky aktivní sloučeniny jsou našemu zdraví nesmírně přínosné. Mají vliv na zdraví imunitního systému, snižují riziko vzniku zánětu i riziko vzniku rakoviny, upravují hormonální hladiny a celkově jsou zdraví přínosné.

Inspirace v kuchyni

Kromě toho, že si můžete datle dopřávat jako rychlou svačinku, můžete je přidat k sýrům, sušené šunce či je plnit ořechy či sýrem. Tato kombinace chutná skvěle. Přidat je samozřejmě můžete do smoothie, kaší či jogurtu. V raw kuchyni se z nich hojně vyrábí dezerty. Z datlí si však můžete připravit také pastu (stačí je namočit a poté rozmixovat), kterou můžete přidávat do různých pokrmů. Z datlí se vyrábí také datlový sirup, který je dalším alternativním sladidlem.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button