Rady a tipyZdraví

Jak použít kostival na zlomené kosti a modřiny

Černý kořen, medunice, rachytka, kobylí mléko, trudovatník nebo volský jazyk, to vše jsou lidové názvy jedné velice významné léčivé rostliny. Kostival lékařský můžete používat vnitřně i vnější cestou. Jak na to se dozvíte v tomto článku.

Kostival lékařský

Kostival lékařskýBylina z čeledi brutnákovitých, která má kromě mnoha přízvisek i mnoho léčivých účinků. Nejvíce je rozšířena v Evropě a hojně se ji daří v příkopech, v křovinách u potoků řek a na vlhkých polích. Je vytrvalou a celkem statnou až 1 m vysokou rostlinou. Sbírá se z ní především kořen, popřípadě nať.

Kdy se kostival sbírá?

Kořen můžete sbírat především na jaře před začátkem vegetace nebo na podzim, nejlépe v září a říjnu. Měli byste ho po sběru umýt, rozpůlit a sušit na slunci nebo při uměle vytvořené teplotě, která by neměla být vyšší než 45 stupňů. Kořen je bez pachu a má trochu svíravou chuť, poněkud nahořklou. Na průřezu musí být bílý. Někdy můžete užívat i čerstvý kořen.

Kdy kostival užívat?

Kostival obsahuje množství tříslovin, slizových látek, silic a alkaloidů. Kostival se používá ve formě mastí, odvarů, tinktur a obkladů. Vnitřně se užívá čaj při tuberkulóze kostí, při kašli, bronchitidě, bolesti na prsou, žaludečních vředech, průjmu, křečích v žaludku, zánětu pohrudnice a zlomeninách. Zevně se používá na rány, vředy a zanícené žlázy.

Připravte si léčivý čaj, mast či obklad

Čaj z kostivalových kořenů

Pokud máte jeden z výše zmíněných problémů, na který kostival platí, připravte si dvě polévkové lžíce nadrobno nařezaného kořene a vylouhujte ho v ½ litru studené vody přes noc. Ráno nápoj zahřejte a sceďte. Pijte ho po doušcích.

Kostivalová mast

Do ½ kila sádla přidejte dvě hrsti nakrájeného očištěného kořene, popřípadě i listů kostivalu, vše 10 minut smažte. Druhý den mast mírně zahřejte, propasírujte přes plátýnko a slijte do nádob. Tato mast se krásně vstřebává a neobsahuje zbytečné přídavky. Vyrobit si ji může doma každý a hodí se i jako dárek.

Kostivalová tinktura

Tinktura pomáhá velmi rychle proti revmatizmu, bolestem páteře, otokům kloubů a na dásně. Nakrájený a očištěný kořen vložte do dobře uzavíratelné nádoby, zalijte 9 díly 40% slivovice či jiného alkoholu a uzavřete. Nádobu umístěte na 10-14 dní na slunce nebo k topení. Občas s obsahem protřepte. Za 14 dní se černá tekutina slije do lahviček. Pro jistotu ji opatřete názvem a datem. Nechte ji odležet, čím déle, tím lépe. Nabývá totiž na účinnosti.

Kostivalové kašovité obklady

KostivalZ usušených kořenů si můžete v zimě vyrobit obklad. Stačí, když tyto usušené kořeny pomelete na moučku a v šálku s vroucí vodou, do které jste přidali několik kapek jedlého oleje, rychle smícháte na kaši. Poté natřete na hadřík a ještě teplé položte na nemocné místo a zabalte, aby se teplo na místě udrželo co nejdelší dobu.

Obklady z čerstvých listů

Pokud je období kostivalu a vy objevíte tuto bylinku venku, otrhejte jí listy. Poslouží vám na bolesti kloubů. Ještě čerstvé listy omyjte a na desce rozválejte válečkem. Položte listy na bolestivé místo a zavažte. Pokud listy omyjete teplou vodou, bude obklad ještě příjemnější.

Kostivalové víno

Posledním recept, který si dnes vyzkoušíme, je na kostivalové víno, což je velice příznivá varianta pro všechny požitkáře. Znovu budete potřebovat kostivalový kořen, nejlépe 2 až 5 kořenů, které po umytí nadrobno nasekáte a vylouhujete 5-6 týdnů v litru přírodního bílého vína. Kostivalové víno je vynikajícím lékem při chorobách plic.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana Novotná

Moje zdraví mi není lhostejné, proto sleduji trendy v oblasti péče a to nejen o zdraví fyzické, ale i duševní. Snažím se získávat nové informace a sleduji nové trendy v oblasti zdravého životního stylu. Velmi ráda zkouším nové recepty a nechávám se inspirovat novými návody a radami.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button