Semena jablek si vytvořila tajemnou pověst a koluje kolem nich mnoho mýtů a nejasností. Někteří tvrdí, že jsou při požití potenciálně smrtelná. Než se však rozhodnete, zda semena tohoto zdravého ovoce konzumovat, je lepší porozumět semenům jablek trochu více.
Co jsou jablečná semínka?
Semena jablek jsou malá černá semena, která se nacházejí ve středu jablek, která rostou na jabloni, vědecky známé jako Malus pumila. Strom je jedním z nejvíce pěstovaných ovocných stromů na světě, a přestože pochází ze Střední Asie, jablka se nyní konzumují a produkují v bezpočtu národů a regionů. Zatímco dužnina jablka je sladká a šťavnatá, semena jsou hořká, přítomná v rozmezí od 8 do 15 a jsou uzavřena v tvrdém vnějším jádru.
Semena jablek jsou vysoce odolná vůči trávicím šťávám, které jim umožňují projít jejich trávicím traktem, aniž by se rozpouštěly nebo lámaly. Jednou ze složek jablečných semínek, které je věnována velká pozornost, je amygdalin, který se po kontaktu s trávicími enzymy těla rozloží na kyanovodík. Pro ty, kteří nevědí, kyanid je jednou z nejnebezpečnějších objevených látek a proti tomuto jedu není znám žádný protijed. V důsledku toho, když se zjistilo, že semena jablek obsahují amygdalin, mnoho lidí přestalo jablka konzumovat a jsou obzvláště opatrní, aby tato semena nepožili.
Jsou semínka jablek jedovatá?
Zatímco semena jablek obsahují prekurzor pro kyanovodík, koncentrace amygdalinu v těchto semenech je neuvěřitelně malá. Výzkum ukázal, že kyanovodík je smrtelný, když se spotřebuje alespoň množství 1-2 miligramy/kilogram (tělesná hmotnost). Takže pro člověka s průměrnou hmotností je potřeba zkonzumovat amygdalin ze zhruba 210 jablečných semen, což by bylo přibližně 20 jader jablek. Potenciálně toxické sloučeniny nalezené v semenech jablek by neměly být přijímány v žádném možném scénáři, ale i když jsou náhodně spolknuty, tvrdý vnější povrch semen by zabránil uvolnění sloučenin do těla. Záměrné (důkladné) žvýkání semen z více než 20 jablek by mohlo být smrtelné, ale to je vzácná míra spotřeby, a to i pro lidi, kteří jablka skutečně milují.
Tělo je také schopno metabolizovat kyanid v malých množstvích a neutralizovat jej dříve, než může způsobit poškození mozku nebo srdce. Když kyanid napadne tělo, zabrání krvi přenášet kyslík, což způsobí, že se oběť udusí. Běžná konzumace jablek, nebo i občasné pozření jablečných semínek je však v podstatě neškodné.
Jak již bylo řečeno, neexistují žádné další dobře zdokumentované výhody konzumace těchto semen, s výjimkou určitých flavonoidů, které by mohly zvýšit celkovou antioxidační aktivitu v těle. Abyste z těla odstranili všechny zbytečné toxiny, zvláště pokud máte onemocnění jater nebo jiné stavy, které zhoršují schopnost vašeho těla detoxikovat se, měli byste se vyhnout konzumaci semen. Pokud se vám stane, že kousnete do jádra jablka a dostanete některé z těchto pecek do úst, jednoduše je spolkněte, místo abyste je žvýkali, protože tak zůstane tvrdý vnější obal neporušený a budete je normálně vylučovat stolicí.
Je olej z jablečných semínek jedovatý?
Tento olej by se neměl konzumovat perorálně, ale lze jej aplikovat na vlasy, aby se zabránilo vypadávání vlasů, posílily vlasy u kořínků, zmírnily záněty a příznaky lupů a zlepšil lesk vašich vlasů. Olej z jablečných semínek má řadu využití v kosmetickém průmyslu a má nižší koncentraci amygdalinu, kterou by vaše tělo zpracovalo, pokud by se semínka žvýkala a požívala.
Zdroj obrázků: Pixabay.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos