Wasabi, neboli japonský křen je proslulý díky japonskému pokrmu zvané sushi, kterého je nedílnou součástí. Dnes je ale stále oblíbenější ingrediencí, která je typická pro svou výrazně štiplavou vůni a chuť. Ovšem znáte zdravotního výhody tohoto zeleného kořenu?
Co je wasabi
Wasabi je druh křenu, který se proslavil díky japonské kuchyni. Slabé povahy musíme varovat, jedná se totiž o velmi pikantní ingredienci. Zpočátku budete cítit jemnou chuť připomínající hořčici, ovšem během chvíle se změní v pekelnou pochoutku. Wasabi se kromě sushi přidává také k praženým ořechům.
Tento kořen obsahuje vysoké množství vitamínů a minerálů, kterými je fosfor, draslík, zinek, železo, hořčík, sodík, vitamíny skupiny A, B, C a kyselinu listovou.
Zdravotní výhody wasabi
Cholesterol
Wasabi dokáže účinně působit na hladinu cholesterolu, kterou udržuje v hladině. Při laboratorních testech bylo zjištěno, že pravidelná dávka tohoto zeleného kořenu dokáže snížit hladinu nezdravého cholesterolu, zároveň však udržet hladinu zdravého v normě.
Kardiovaskulární systém
Mezi další výhody wasabi určitě patří schopnost zamezení shlukování krevních destiček, který může ohrozit kardiovaskulární zdraví. V jedné studii, která zkoumala působení wasabi, bylo zjištěno, že je jeho účinnost mnohem rychlejší, než u běžných léků.
Dýchání
Wasabi může být používáno k léčbě horních cest dýchacích. Štiplavá vůně uvolňuje ucpané dutiny a zároveň působí antimikrobiálně. Jeho látky ničí zánětlivé projevy a zároveň potlačují astmatické projevy.
Trávení
Wasabi je přírodním antibakteriálním, antimikrobionálním a antivirovým lékem, který léčí řadu nemocí jako jsou vředy a záněty žaludku. Kromě potlačování těchto problémů dokáže wasabi díky svým látkám podpořit správnou hladinu přirozených bakterií, které jsou v trávicím traktu potřebné. Je proto užitečným probiotikem, pokud pobíráte po delší dobu antibiotika.
Zdraví kostí
Jste-li ve věku, kdy vám hrozí řídnutí kostí, wasabi může tento proces zpomalit. Díky tomu jste méně náchylní k nemocem, jako je osteoporóza. S tímto léčivým kořenem totiž podporujete vstřebávání kalcia a vápníku právě do kostí.
Snížení hmotnosti
Wasabi může být užitečným pomocníkem při hubnutí. Je skvělé toto koření zařadit do zdravého jídelníčku a změnit tak obvyklé návyky. Wasabi podporuje funkci trávicího traktu, tedy metabolismu a spalování.
Jedná se o velmi nízkokalorickou potravinu, která je bohatá na vlákninu. Skvěle se hodí například k dušené zelenině, nebo libovému masu.
Nežádoucí účinky wasabi
I wasabi může mít své nežádoucí účinky. Měli byste vědět, jaký příjem tohoto přírodního léku je zdravý a jaký vám již může škodit. Jeho doporučený denní příjem je odhadem asi jedna čajová lžička. Pokud sníte více množství, může docházet k poškozování jater. Časté konzumování může také vést k popálení nosních dírek a dutiny ústní. Na wasabi si dejte také pozor, jste-li těhotná a hrozí, že můžete být alergická.
Wasabi je úžasně léčivým přírodním pomocníkem, který pomůže při řadě potíží. Zařaďte ho proto občas v přiměřené míře do svého jídelníčku. Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte některou z asijských pochoutek, které wasabi obsahují.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos