Tato skupina zeleniny pomáhá v boji proti rakovině prsu, působí preventivně proti vzniku diabetu a pomáhá zpomalovat procesy stárnutí.
Obsahuje velké množství antioxidantů, které chrání buňky před poškozením volnými radikály, jenž významně ovlivňují procesy stárnutí. Dále obsahuje velké množství vlákniny, která podporuje zdraví trávicího traktu, přispívá k pocitu sytosti, váže se na cukr a zpomaluje jeho absorbci, díky čemuž přispívá k prevenci diabetu, snižuje hladinu cholesterolu a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva.
Mezi známé druhy patří především květák, zelí, brokolice a kapusta.
Zelí
Zelí můžeme konzumovat různými způsoby. Ideální je však v čerstvé formě. Někteří si připravují z listů šťávu. Zelí pomáhá jako podpůrný prostředek při léčbě vředů, poruch jaterní činnosti, absorbuje toxiny v těle. Můžeme jej použít jako obklad při artritických problémech nebo horečce.
Nutriční hodnota:
Zelí obsahuje celou řadu minerálních látek (vápník, draslík, železo), karotenoidy, kyselinu listovou a celou řadu vitamínů z komplexu B. Má velmi malé množství kalorií.
Tipy pro stravování
- Před použitím se doporučuje namočit zelí do slané vody, odstraníte tak případný přebytečný hmyz, který má tendenci skrývat se mezi listy
- Chcete-li zabránit nepříjemnému zápachu při vaření, přidejte plátek čerstvého chleba
- Pokud chcete zabránit ztrátě vitamínů, přidejte během vaření citronovou šťávu nebo trochu octa
Květák
Tuto zeleninu můžete konzumovat syrovou (například jako součást zeleninových salátů) nebo ji upravit i jako vařenou.
Nutriční hodnota:
Květák obsahuje železo, vápník, draslík, vitamíny (C, B) a karotenoidy.
Tipy pro stravování:
- Před vařením namočte květák do slané vody
- Nevařte jej déle jak 7-10 minut
- Nepoužívejte květák, který má hnědé skvrny; ty značí přítomnost škodlivých organismů v rostlině
Kedluben
Tato zelenina má nízký obsah kalorií a je bohatá na vitamíny a minerály. Je vhodná při redukční dietě, neboť podporuje vylučování tekutin z těla. Také je účinná při snižování krevního tlaku, zmírňuje bolesti způsobené infekcí močových cest.
Nutriční hodnota:
Kedluben obsahuje vitamíny z řady B, kyselinu listovou, fosfor, draslík, železo, vápník a měď.
Tipy pro stravování:
- Jako chutnou svačinku lze využít kedluben nakrájený na proužky ochucený kapkou citronové šťávy a trochou soli
- Ideální je konzumace malých kedluben. Čím je plod větší, tím je tužší a méně sladký
Růžičková kapusta
Růžičková kapusta je účinná proti bakteriím a významně přispívá k prevenci a rovnováze diabetu. Pomáhá při léčbě zácpy a snižuje teplotu.
Nutriční hodnota:
Růžičková kapusta obsahuje železo, draslík, karotenoidy a vitamín C.
Tipy pro stravování:
- Po prodloužení její trvanlivosti ji před skladováním nemyjte. Ideální je ji skladovat v perforovaném plastovém sáčku
- Jednotlivé růžičky posypejte solí, dejte na plech a pečte v troubě. Výsledkem je vynikající doplněk k masitému jídlu nebo jen chutné občerstvení
Brokolice
Brokolice obsahuje velké množství vitamínu C, je to také přírodní diuretikum. Je vhodná jako prevence proti očním infekcím, odstraňuje z těla toxiny a pomáhá předcházet rakovině tlustého střeva.
Nutriční hodnota:
Brokolice obsahuje velké množství železa, vápník, kyselinu listovou, chlorofyl, draslík, vitamíny (B, C).
Tipy pro stravování:
- Doporučuje se konzumovat i stonky, přestože jejich doba vaření je delší. Jsou bohaté na minerály
- Lze ji konzumovat jak čerstvou, tak vařenou. Je považována za superpotravinu
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos