PrevenceRady a tipy

Domácí ovocné a zeleninové nápoje

Základ tvoří kombinace čerstvého ovoce a kyselina octová. Nápoje obsahují celou řadu probiotik, enzymů a vitamínů. Vzhledem k tomu, že nápoje lze vyrábět z jakéhokoli druhu ovoce, možných kombinací je nepřeberné množství.

Základní suroviny a pomůcky:

  • 2 šálky pokrájeného čerstvého ovoce
  • 2 šálky jablečného octa
  • 1 – 2 šálky cukru
  • nádobu s víkem
  • gáza, jemná síťka nebo kávový filtr

Pamatujte, že při používání jakéhokoli nádobí je důležité, aby bylo čisté, jinak se nám nápoj zkazí.

Možnosti zpracování:

Za studena

  • Ovoce a cukr dáme do lahve, zavřeme a umístíme do lednice na 24 hodin.
  • Dobře promícháme a přidáme ocet. Lahev nesmí být naplněná po okraj, proto volte raději větší.
  • Opět uložíme do lednice a necháme nejméně 24 hodin.
  • Přecedíme a vzniklou směs necháme v lednici.
  • Pro výrobu nápoje přidáváme polévkovou lžíci do sklenice vody.

Za tepla

Tento způsob je rychlejší, snižuje dobu přípravy, ale proces výroby za studena zase vytváří lepší chuť.

  • Do hrnce dáme stejné množství cukru a vody a mícháme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí.
  • Přidáme ovoce a dusíme
  • Jakmile má směs sirupovou konzistenci, odstraníme z ohně a necháme vychladnout.
  • Přecedíme a přidáme ocet.
  • Vzniklou směs uchováváme v chladu.

Vyzkoušejte tyto směsi

Třešně a máta

  • 2 šálky vypeckovaných třešní
  • ¼ šálku červeného vinného octa
  • ¼ šálku jablečného octa
  • ½ šálku cukru
  • ¼ šálku lístků máty

Smíchejte mátu, třešně a cukr a nechte přes noc v chladnu. Řádně promíchejte, přeceďte a přidejte oba druhy octa. Podávat můžete třeba s tonikem a ledem

Švestky

  • 2 šálky švestek, vypeckovaných a nakrájených
  • 10 kuliček černého pepře
  • kůra z 1 pomeranče
  • 2 hrnky hnědého cukru
  • 1 ½ šálky jablečného octa
  • ½ šálku octa balsamico

Všechny suroviny, kromě octů, smíchejte, zavřete a umístěte na 2 dny do lednice. Poté přidejte octy a řádně promíchejte. Opět zakryjte a nechte při pokojové teplotě alespoň jeden týden. Každý den promíchejte. Následně přeceďte. Podávat můžete s minerálkou.

Okurka

  • 2 velké okurky, nakrájené
  • ¼ šálku čerstvého kopru
  • ½ šálku bílého octa
  • ½ šálku jablečného octa

Smíchejte octy a kopr a nechte přes noc uležet. Z okurky vytvořte pomocí mixéru pyré, které promícháte s octovo – koprovou směsí. Vše dobře promíchejte, skladujte v lednici.

Maliny a citron

  • 2 šálky malin
  • kůra z 1 citronu
  • 1 ½ šálky cukru
  • 1 šálek bílého vína
  • 1 šálek jablečného octa
  • 10 kuliček černého pepře

Smíchejte maliny, citronovou kůru, pepř a cukr v misce a nechte uležet v chladu na 48 hodin. Přidejte bílé víno a ocet a uložte do lednice na dobu dvou týdnů, každý den promíchejte. Poté přeceďte, směs uchovávejte v chladu.

Rajčata a bazalka

  • 0,5 kg cherry rajčat na krájených na poloviny
  • 20 listů čerstvé bazalky
  • ½ šálku cukru
  • ½ šálku jablečného octa

Rajčata smíchejte s cukrem a dobře promíchejte. Zvlášť smíchejte bazalku a ocet a obě směsi nechte přes noc uležet v chladu. Do rajčatové směsi přilijte ocet, již bez bazalky, dobře uzavřete a nechte uležet v chladu po dobu jednoho týden. Následně přeceďte.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button