Jídlo Nezařazené Prevence

Opravdu existuje způsob stravování, který prospívá mozku a chrání před Alzheimerovou chorobou?

strava
Profilový obrázek
Napsáno od Daniela

Podle nedávného výzkumu je možné zabránit alespoň jednomu případů ze tří u osob, kteří trpí Alzheimerovou chorobou. Co nás však před Alzheimerem může chránit? Kromě zdravá stravy bohaté na antioxidanty je to pravidelné procvičování mozku a posilování kognitivních funkcí.

Podle nedávného výzkumu je možné zabránit alespoň jednomu případů ze tří u osob, kteří trpí Alzheimerovou chorobou. Co nás však před Alzheimerem může chránit? Kromě zdravá stravy bohaté na antioxidanty je to pravidelné procvičování mozku a posilování kognitivních funkcí. Zdravá a vyvážená strava opravdu hraje velmi důležitou roli jako prevence vzniku této nemoci. 

Středomořský styl stravy

Nutné je dbát především na stravu, která je bohatá na ovoce, zeleninu, ořechy, ale také ryby. Ideální stravování představuje středomořský styl stravy, který pomáhá zpomalovat stárnutí a chránit před kognitivním poklesem. Středomořský styl stravy je bohatý na důležité antioxidanty, minerální látky, ale také dobrý zdroj omega-3.  Tento typ stravování pomáhá snížit riziko vzniku vysokého krevního tlaku, cholesterolu a kardiovaskulárních chorob, také cukrovky, obezity či neurologického poklesu spojeného s věkem. Tato strava nabízí ochranu před stárnutím a podporu kognitivního zdraví.

Strava pro mozek

Jako prevence vzniku Alzheimerovy choroby můžete pomoci speciální způsob stravování, který snižuje riziko vzniku kognitivních poruch ve stáří, jako je například i demence. Tento způsob se nazývá jako „diet mind“, česky dieta pro mysl/ mozek a je založena právě na principech středomořské stravy. Obsahuje totiž mnoho potravin zdravých pro lidský mozek, který jeho funkce podporuje a udržuje ho fit. V takové stravě nechybí dostatek zeleniny, zelených listů, ovoce, ořechů, zdravých olejů, ryb, světlého masa či semínek.

Výhody „diet mind“ stravování

  • Snížení oxidativního stresu / poškození volnými radikály
  • Snižuje riziko vzniku zánětu
  • Ochrana před demencí, kognitivním poklesem a Alzheimerovou chorobou
  • Ochrana před jinými chronickými zdravotními problémy, které jsou časté u dospělých, jako jsou srdeční onemocnění, obezita a metabolický syndrom
  • Vyrovnává hladinu cukru v krvi
  • Snížení rizika vzniku obezity
  • Zlepšení mobility a celkové kvality života

Potvrzující studie

Studie z roku 2015, publikovaná v časopise Alzheimer´s and Dementia, spolupracovala s více než 900 dospělých, zjistila, že ti, kteří se stravovali podobným způsobem jako „dieta mind“ (středomořský způsob stravování) měli o 53 % nižší riziko vzniku Alzheimerovy nemoci ve srovnání s dospělými, kteří jedli velmi odlišně od zmíněné stravy. Dalším pozitivním zjištěním bylo, že dospělí nemusí dietu MIND dodržovat naprosto dokonale, aby viděli skutečné přínosy. Dokonce i ti, kteří jen „mírně“ dodržovali stravování diety MIND, byli o 35  % více chráněni před rizikem vzniku Alzheimerovy nemoci.

Lidský mozek

Mozek je velmi náchylný k účinkům oxidativního stresu, zvláště během procesu stárnutí v pokročilém věku. Časté účinky oxidativního stresu vedou ke ztrátám paměti, zhoršené schopnosti učení, destabilizaci nálady atd. Existuje mnoho potravin, u kterých se ukázalo, že pomáhají podpořit zdravou paměť a mozkové funkce, zejména ty, které mají vysoký obsah ochranných antioxidantů, jako jsou jahody a borůvky (které obsahují flavonoidy), olivový olej, kvalitní tmavá čokoláda a zelený čaj obsahují, který obsahuje polyfenoly.

Vhodná strava pro váš mozek

  • Zelenina, zejména listová zelenina jako špenát, kadeřávek, ale také brokolice, růžičková kapusta, paprika, rajčata, mrkev, houby, zelené fazole atd.
  • Čerstvé ovoce, zejména všechny druhy bobulí, včetně jahod, borůvek, malin, ostružin, třešní, brusinek atd.
  • Ořechy a semena, jako jsou vlašské ořechy, mandle, chia semínka a lněné semínko
  • Fazole a luštěniny, jako jsou cizrna, černé fazole, čočka atd.
  • Celozrnné pečivo, ovesné vločky, quinoa, hnědá rýže, ječmen atd.
  • Ryby, obzvláště z volných chovů,  losos, sardinky, halibut, pstruh, tuňák a makrela, které jsou nejlepšími zdroji omega-3 tuků
  • Lehké maso jako drůbež
  • Kvalitní olivový olej

Kromě potravin uvedených výše si můžete dopřát jednu sklenici vína denně (v ideálním případě červené víno, které je bohatší na množství antioxidantů, zvláště na  resveratrol).

Zdroj

O autorovi

Profilový obrázek

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

error: