Recept: Olivová tapenáda jako zdravá večerní chuťovka
Slyšeli jste již o pokrmu zvaném tapenáda? Tapenáda je tradičním pokrmem francouzské kuchyni a nejpopulárnějším je v jižní části Francie. Samotný název tohoto pokrmu tapenáda je odvozen z provensálského výrazu, který mají pro kapary, tedy tapenas. Jedná se o zvláštní pastu, která se podává s pečivem a chutná opravdu skvěle. V přiměřeném množství se může jednat o zdravou večerní svačinku, která zažene večerní chutě.
Co je tapenáda?
Jak už jsme zmínili, jedná se o typický francouzský pokrm, který je oblíbený především na jihu. Tento typ pokrmu však připravují například i v dalších zemích na jihu Evropy. Je totiž připravován z vypeckovaných oliv, ančoviček, kapar, olivového oleje, ale přidává se také česnek, citronová šťáva, piniové oříšky, provensálské koření, pepř a chilli paprička, pokud máte rádi pálivé. Podle druhů oliv se připravuje černá nebo zelená tapenáda. Nejčastěji se podává studená a je servírována jako předkrm či pomazánka na pečivo, ale také jako dip. Hodí se pro večerní mlsání, jelikož se k ní běžně pije víno, a to nejčastěji růžové.
Příprava tapenády:
čas: 5 minut
porce: 12-15
- 1½-2 šálky černých a zelených oliv
- ¼ až ½ šálku sušených rajčat
- ½ šálku kapary
- ½ čajové lžičky himalájské růžové soli
- ½ čajové lžičky pepře
- ½ čajové lžičky česneku
- ½ čajové lžičky cibulového prášku
- 1 ½ čajové lžičky oregano
- ½ šálku čerstvých listů bazalky
- ½ šálku čerstvých petrželových listů
- 2 lžíce olivového oleje nebo oleje z avokáda
Připravte si veškeré ingredience a přidejte je do kuchyňského robotu, olivy musí být samozřejmě vypeckované. Rozmixujte, přendejte do mističky či rovnou mažte na pečivo. Přejeme dobrou chuť!
Výživová fakta:
Jedna porce olivové tapenády přibližně obsahuje:
- 53 kalorií
- 4 gramy tuku
- 3 gramy uhlohydrátů
- 431,63 miligramů sodíku
- 41,39 mikrogramů vitamínu K (34,49 procent DD)
- 245,19 IU vitaminu A (4,9 procenta DD)
- 3,56 miligramu vitaminu C (3,96 procenta DD)
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos