Jídlo

Připravte si pečenou batátu aneb proč je zdravé konzumovat sladké brambory

Už jste si zamilovali sladké brambory? Pokud ne, určitě je vyzkoušejte. Dostupné jsou v mnoha supermarketech. Zakoupit můžete sladké brambory, které jsou uvnitř bílé či oranžové. I když jsou tvrdší než klasické brambory, po uvaření či pečení jsou mnohem měkčí a mají sladkou chuť. Vyzkoušejte dnešní zdravý recept na pečenou batátu.

Recept

čas přípravy: 1 hodina 20 minut
porcí: 5

  • 5 středně velkých sladkých brambor
  • ¼ šálku oleje z avokáda
  • ¾ šálku kozího sýra
  • ½ šálku lískových ořechů
  • 2 lžíce rozmarýnu
  • 1 lžíce tymiánu
  • ½ šálku javorového sirupu
  • ¼ šálku pažitky, nasekané
  • 2 lžíce česneku, sušený či čerstvý
  • 1 čajová lžička mořské soli
  • 1 čajovou lžičku pepře

Předehřejte si troubu na 230 stupňů Celsia. Zkombinujte avokádový olej, lískové ořechy, rozmarýn, tymián, česnek a sůl. Vhoďte do mixéru a umixujte. Omyjte si sladké brambory a pokrájejte je podle toho, jak vidíte na fotografii. Krájejte ji opatrně, protože jsou batáty opravdu tvrdé.

Připravte si plech, vyložte na ně pokrájené batáty a navrch každé brambory dejte trochu rozmixované směsi, tak aby se dostala i do pokrájených částí. Pečte přibližně po dobu jedné hodiny, dokud vidlička snadno neprojde bramborou. Podávejte pečenou bramboru politou trochou javorového sirupu, kozím sýrem a posypanou pažitkou. Dokonalá kombinace, kterou zaručují ověřené ingredience: oříšky, kozí sýr a javorový sirup.

Dokonalé brambory

Brambory jsou skvělou potravinou, která má u nás dlouhou tradici a připravovat je můžete na desítky způsobů. Zkuste místo klasických brambor objevit přípravu brambor sladkých. Sladké brambory se mohou stát skvělou přílohou, ale i hlavním chodem. Navíc jsou sladké brambory bohaté na obsah vitamínů a minerálních látek. Podporují zdraví očí, trávicího systému, posilují imunitu a pomohou i s vysokým krevním tlakem. Pokud chcete do svého těla dostat dávku antioxidantů, dopřejte si sladké brambory. Po prvním ochutnání si tento druh brambor prostě zamilujete.

Nutriční hodnoty

Jedna porce tohoto pokrmu zhruba obsahuje:

  • 223 kalorií
  • 3,83 g bílkovin
  • 12,1 gramů tuku
  • 26,46 gramů uhlohydrátů
  • 14,4 gramu cukru
  • 12,010 IU vitaminu A (515 procent DD)
  • 1,16 miligramů manganu (64 procent DD)
  • 0,35 miligramu vitaminu B2 (31 procent DD)
  • 0,24 miligramu vitaminu B6 (18 procent DD)
  • 2,52 miligramů vitamínu E (17 procent DD)
  • 11,6 miligramů vitaminu C (15,5 procent DD)
  • 0,12 miligramu vitamínu B1 (10,5 procenta DD)

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button