JídloRady a tipyRecepty

V hlavní roli rajčata aneb připravte si chutné těstoviny al pomodoro, salát s fetou či domácí pizzu

Rajčatová sezóna vrcholí. Nejenže seženete celkem kvalitní nálož rajčat v supermarketech, ale také na farmářských trzích či vašich zahradách. Není totiž nad chuť domácích rajčat, která jsou sladší, dokonale vyzrálá a jídlu dodají tu správnou chuť. Nechte v pokrmech chuť rajčat vyniknout a připravte si z nich recepty, které máte hotové za pár minut. S rajčaty je totiž vaření opravdová radost.

Pasta al pomodoro

Klasika, která vás okouzlí svou jednoduchostí, to je italský recept pasta al pomodoro, tedy těstoviny s rajčatovou omáčkou. V období, kdy seženete opravdu kvalitní rajčata, se omáčka připravuje z čerstvých rajčat, v jiných případech lze použít i konzervovaná. Potřebovat na přípravu budete:

  • 250 g italských těstovin (ideální jsou špagety)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvá rajčata
  • čerstvou bazalku
  • parmazán či ricottu

Nejdříve si dejte vařit těstoviny. Vždy dodržujte zásadu týkající se většího množství vody a dostatečně slané vody, jen díky tomu budou mít těstoviny tu pravou chuť. Mezitím si připravte omáčku. Na pánev přidejte olivový olej, pokrájené stroužky česneku, který by se neměl spálit. Přidejte pokrájená rajčátka, sůl, pepř a bazalku. Nechte chvíli probublávat, poté sundejte z plotny a vmíchejte máslo. Uvařené těstoviny ještě teplé přidejte do pánve k omáčce. Dobře promíchejte a nechte, ať se všechny chutě spojí. Servírujte těstoviny posypané parmazánem, přidat můžete i ricottu, která směs zjemní a dozdobte bazalkou.

Rajčatový salát s fetou

Dokonalé letní osvěžení vám přinese právě rajčatový salát s řeckým sýrem feta. Kombinovat jej můžete s různými druhy zeleniny, ale také ovoce. Připravte si jej například z:

  • zralých rajčat
  • okurek
  • vodního melounu
  • červené cibulky
  • oliv
  • panenského olivového oleje
  • červeného vinného octa
  • fety
  • mořské soli a pepř
  • čerstvé bazalky

Zeleninu pokrájejte na menší kousky a připravte do mísy. Zakápněte olivovým olejem, vinným octem, osolte, opepřete a dobře promíchejte. Poté natrhejte čerstvé listy bazalky či oregana a ozdobte většími plátky či kostičkami fety. Užívejte si tento salát čerstvý a ihned jej zkonzumujte. Ideální při grilování či jako lehký letní oběd.

Polévka z pečených rajčat

Patříte mezi osoby, které i přes léto milují polévky? Připravte si polévku plnou rajčatové chuti, kterou můžete konzumovat i studenou. Polévka z pečených rajčat je klasika, která nezklame v žádném ročním období. Připravte si:

  • 1 kg rajčat
  • 4 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 2 ks červené cibule
  • 50 g másla
  • 500 ml vývaru
  • čerstvá bazalka
  • čerstvý zázvor
  • cca 200 ml vody
  • sůl a pepř
  • balzamikový ocet
  • olivový olej

Nejdříve si připravte rajčata, která překrojte a vyskládejte na plech, pokapejte olivovým olejem, balzamikem a osolte. Pečte ve vyhřáté troubě na 250 stupňů cca 25 minut. V hrnci si mezitím rozpusťte máslo, přidejte pokrájenou cibuli a zázvor. Osmahněte a postupně přidejte mrkev a česnek. Po orestování přidejte upečená rajčata se šťávou, zalijte vývarem a vodou, osolte a vařte. Povařte do té doby, než bude mrkev zcela měkká. Nakonec ji rozmixujte ponorným tyčovým mixérem a dochuťte solí, pepřem či cukrem. Servírujte s čerstvou bazalkou.

Domácí pizza s rajčátky

Není nad domácí pizzu z kynutého těsta ozdobenou chutným sugem, rajčaty a mozzarellou. Připravte si tuto chuťovku, kterou ocení vaše návštěvy, děti i vy. Potřebovat budete:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 ml vlažné vody
  • 1/4 kostky droždí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • rajčatové sugo/protlak
  • mozzarella
  • rajčata
  • čerstvá bazalka
  • podle chuti

Připravte si větší mísu, do které rozdrobte droždí, přidejte cukr, aby vznikla jakási kašička. Poté přidejte hladkou mouku, vlažnou vodu, olivový olej a sůl. Pomalu těsto zpracovávejte. Mísu nechte odpočinout na teplém místě, zakryjte utěrkou a nechte kynout. Doba kynutí bude cca 90 minut. Troubu si předehřejte na 230 stupňů Celsia. Těsto zpracujte na válu posypaném moukou do placky a nechte ještě asi 10 minut dokynout. Poté ho potřete sugem (můžete si připravit i z domácích rajčat), ozdobte rajčaty, ale přidat můžete i šunku, žampiony, kukuřici, vše, co máte rádi. Dejte pizzu péct a asi po 8 minutách přidejte pokrájenou mozzarelu. Pečte pak ještě 15-20 minut. Na posledních pár minut doporučujeme zapnout funkci grilu.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button