Hubnutí Jídlo

Recept: Bezlepkové lívance jako ideální zdravý start do nového dne

lívance
Profilový obrázek
Napsáno od Daniela

Hledáte recept na snídani, kterou si zamilujete vy i vaše děti? Vyzkoušejte bezlepkové lívance jako víkendovou snídani, nezatíží váš trávicí trakt a přinesou vám energii na celé odpoledne.

Hledáte recept na snídani, kterou si zamilujete vy i vaše děti? Vyzkoušejte bezlepkové lívance jako víkendovou snídani, nezatíží váš trávicí trakt a přinesou vám energii na celé odpoledne. Dotvořit si je navíc vždy můžete podle vlastní chuti. 

Potřebné ingredience:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky (pohankové)
  • 2 vejce
  • 1/4 šálku kokosového mléka
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • skořice
  • kokosový olej
  • javorový sirup
  • ovoce a ořechy podle chuti

Smíchejte bezlepkovou mouku, můžete použít například pohankovou, kterou smícháte s trochou kokosové mouky, s mlékem a vejci. Nezapomeňte na kypřící prášek a trochu skořice. Na pánvičce rozpalte kokosový olej a začněte s tvořením bezlepkových lívanců. Můžete dávku třeba ztrojnásobit, abyste měli dostatek lívanců pro celou rodinu. Zakápněte je javorovým sirupem a dozdobte ovocem, semínky či oříšky podle chuti. Přidat můžete také arašídové máslo, marmeládu nebo třeba kousky čokolády.

Jaké druhy bezlepkové mouky můžete použít?

Bezlepková mouka je velmi přínosná pro váš trávicí trakt, ale i celkové zdraví. Například pohanková mouka, která neobsahuje lepek, za to má příznivý vliv na lidské zdraví. Je bohatá na bílkoviny, vlákninu a minerální látky. Pohanka je pro naše zdraví celkově velmi přínosnou. Zvolit však můžete i mouku rýžovou, jáhlovou či méně všední kaštanovou. Mouky se dají jednotlivě míchat, aby byly jejich vlastnosti ideální.

Proč vsadit na bezlepkové varianty?

Lepek je směsí dvou bílkovin, a to gliadinu a gluteninu, přičemž je obsažen ve většině semen obilovin. Nejčastěji a nejvíce v pšenici, žitě a ječmenu. Lepek je ve své podstatě zdraví neškodlivý, pokud však lepek konzumujeme velmi často a hojně, může našemu zdraví škodit. Z tohoto důvodu je vhodné někdy nahradit potraviny s obsahem lepku za bezlepkové varianty, které do našeho jídelníčku přináší i množství minerálních látek a vitamínů. Ať už tedy patříte mezi alergiky na lepek nebo lepek konzumujete příliš často, je vhodné jeho konzumaci omezit. Dnes máte na výběr z mnoha bezlepkových variant mouk, ale i výrobků z nich.

Zdroj

O autorovi

Profilový obrázek

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.