Jídlo Zdraví

Proč pít šťávu z červené řepy? Zde naleznete 7 důvodů, proč ji pít

Profilový obrázek
Napsáno od Jitka

Červená řepa je dvouletá rostlina, pocházející ze Středomoří a severoafrického prostředí. O tom, že je mnozí lidé červenou řepu moc nejedí kvůli její chuti žádná, ale ani neznají její léčivé účinky.

Její léčivé účinky pocházejí z jejího obsahu. Obsahuje totiž velké množství minerálů a vitamínů, které jsou pro lidské tělo potřeba. Nejvýznamnější podíl má tzv. betanin, který zabraňuje komatění tepen a podporuje činnost jater.

Proto si dnes řekneme několik důvodů, proč si udělat šťávu z červené řepy a vypít ji.

Předchází vzniku poškození buněk

Červená řepa předchází poškození buněk tím, že neutralizuje volné radikály. Je to díky vysokému množství pigmentu betalainu. Ten totiž má výrazné antioxidační a protizánětlivé účinky.

Očista střev

Šťáva z červené řepy pomáhá při trávicích problémech, proto je dobré ji v těchto případech pít. Studie dokázala, že řepa napomáhá při detoxikaci střev a při tom také pomáhá obnovovat mikroflóru ve střevech.

Lepší zrak

Tato zelenina také obsahuje tzv. karotenoidy, které mají blahodárný účinek na lidský zrak a dobré vidění.

Nižší krevní tlak

Pokud trpíte vysokým krevním tlakem a nechcete si stále dokola a dokola brát prášky na vysoký tlak, je pro vás šťáva z červené řepy skvělou náhradou.

Lepší a vyšší imunita

Minerály a vitamíny, které jsou v červené řepě obsaženy, stimulují buňky, které jsou důležitou součástí imunitního systému. Dále i napomáhá při různých infekcích.

Podpora energie a eliminace únavu

Díky červené řepě se lidské tělo lépe okysličuje a proto i eliminuje chronickou únavu a celodenní vyčerpanost.

Eliminace anémie

Zdravá hladina hemoglobinu v krvi je velmi důležitou částí lidského zdraví. Toto zaručuje vysoký obsah železa a antioxidantů v řepě. Dále také zlepšuje cirkulaci a okysličení tkání.

 

Bylo zde uvedeno 7 důvodů, proč pít šťávu z červené řepy. Ovšem to není vše, červená řepa také vylučuje přebytečnou sůl z těla a podporuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Pomáhá také při tvorbě červených krvinek, což již bylo řečeno.

 

O autorovi

Profilový obrázek

Jitka