Jídlo Rakovina

Pozor na častou konzumaci rýžových chlebíčků, mohou být nebezpečné!

Pod pojmem racionální výživa si každý představíme podobné věci, ale jistě ne totožné. Jak jste na tom s konzumací racio rýžových chlebíčků vy a vaše děti? Jsou skutečně tak zdravé, jak se o nich tvrdí?

Rýžové chlebíčky jsou známým produktem po celém světě, ale málokdo ví, že se tu mohou nacházet i karcinogenní látky. Pro malé děti jsou tyto chlebíčky zcela nevhodné. Pokud ovšem jíme vše v rozumné míře a nejsme velkými spotřebiteli rýže, zase tolik se nás toto téma zřejmě nedotkne.

640px-Quaker-Popped-Rice-Snacks

Jsou ovšem lidé, kteří za shozená kila udělají cokoliv. Hubnout se přece dá i daleko přirozeněji, než právě s rýžovými chlebíčky. Rozhodně byste neměli tyto chlebíčky jíst vícekrát, než 7 krát týdně. Švédská Národní agentura a její studie poukazuje až na 102 rýžových produktů, které jsou na trhu dostupné, ale každopádně ne zdravé, naopak škodlivé. Obsahují totiž arsen, který je známým karcinogenem. Ten se do samotné rýže dostane nejčastěji skrze půdu na rýžových polích.

Rýžové chlebíčky a ostatní

Organizace bezpečnosti potravin přezkoumala dietetická doporučení na rýži a došla k závěru, že by děti neměly konzumovat rýži, rýžovou kaši, rýžové nudle nebo cereálie, burizony či křupinky více, než 4x týdně.

rice-noodles-804562_640

Rýžové chlebíčky by děti do šesti let věku neměly konzumovat vůbec (pro dospělé 7 porcí rýže týdně). S nadměrným množstvím rýže tak riskují i požití větších dávek arsenu.

O arzenu v rýži

Arsen je přírodní prvek, který má vlastnosti kovu. Pro lidské tělo je karcinogen, který v případě vyšší konzumace vede k nádorům kůže, plic, močového měchýře, ledvin, prostaty a jater. Ke zvýšené míře požití arsenu se nabalují i jiná onemocnění, např. kardiovaskulární nemoci, poškození jater, cukrovka, chronický kašel a neurologické příčiny.

White,_Brown,_Red_&_Wild_rice

Vysoce ohroženou skupinou jsou i děti. Množství arsenu v rýži je ovlivněno i odrůdou a oblastí, kde se rýže pěstuje. S tím souvisí i výrobní metody. Celá nevyloupaná zrna obvykle obsahují arsenu více, než rafinovaná rýže.

1 Komentář

  • Dobrý den,
    jak je to v tom případě s obyvateli Japonska a dalších asijských zemí, kde je rýže potravinou číslo 1 a konzumuje se i několikrát denně napříč všemi věkovými skupinami? Neměli by tito lidé mít podle článku obrovské problémy právě díky vysokému obsahu výše zmíněného arsenu?

Zanechte komentář