JídloOstatní

Chcete mlsat zdravě? Dejte si sladké přírodní bonbóny – datle

Tento druh ovoce roste na stromě zvaném datlovník pravý, plody jsou tmavě hnědé o délce 3 až 7 cm a šířce 2 až 3 cm. Charakteristické jsou nízkým obsahem vody a naopak vysokým podílem sacharidů, které tvoří až 70% obsahu datlí. I proto bývají datle občas přirovnávány k „bonbonům“ z přírody. Pokud si někdo potrpí na sladké a rád mlsá, je lepší si dopřát datle, než umělé cukrovinky. Jsou totiž úžasným zdrojem živin, které nelze získat z jiných zdrojů.

Co vše datle obsahují

dates-1254678_960_720Je třeba říci, že rozhodně nejsou nízkokalorické, a že nemají nízký obsah cukru. Jedna větší vypeckovaná datle dodá tělu něco přes 60 kalorií. Obvykle jich ovšem spořádáme více, takže přísun kalorií je značný. Důležitý je ovšem obsah další látek. Především je to draslík prospívající našemu srdci, dále hořčík, vápník a také vlákniny. Datle jsou také zdrojem vitamínu A a minerálů. Nejchutnější odrůdou je Medjool. V obchodech narazíte na datle v různých stádiích suchosti. Nejběžnější „polosuché“ datle jsou Deglet Noor.

Datle však neprospívají každému. Měli by se jim vyhnout lidé s potížemi s krevním cukrem, nebo s nadváhou. Naopak jsou prospěšné sportovcům a aktivním lidem, kteří hledají zdravý přírodní zdroj cukru či kalorií, nebo chtějí po fyzické aktivitě doplnit glykogen. Například na delší turistický výšlap je ideální směs nasekaných datlí smíchaných s tučnějšími přísadami, které mají nižší obsah cukru, což platí třeba o mandlích a jiných ořeších.

Datle v kuchyni

U nás se s datlemi setkáváme spíše sporadicky, obvykle v předvánočním čase. Je to pro nás zvláštní exotický druh ovoce, který známe většinou ve slisovaném stavu. Lisování vypeckovaných datlí je prastarý vynález a slisované datle sloužily jako denní chléb. Datle mají široké kuchyňské a potravinářské použití zejména v arabském světě, kde jsou jednou z nejzákladnějších složek potravy. Konzumují se tam čerstvé i sušené. Ze sušených datlí se také mele mouka. Z čerstvých přezrálých bobulí ponechaných na sítích vykapává sladký sirup, tzv. datlový med. U nás si z datlí můžeme na vánoční stůl připravit například datlové kuličky či jiné sladkosti.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button