JídloPrevence

Jed, který se objevuje ve vaší stravě: Glutaman sodný

Mezi známé zabijáky našeho zdraví patří nejen nadměrná konzumace cukru a soli, ale také látka, o které se tak často nehovoří – na mysli máme glutaman sodný, který bývá označován jako E621. Je používán jako přísada do různých pokrmů, aby zlepšil chuť připravovaného jídel.

E621

Tento krystalický prášek se podobá cukru či soli. Bývá také označován zkratkou MSG. Bílá krystalická látka je bez vůně s charakteristickou masovou chutí (proto je někdy nazýván jako umami, tzv. pátou chutí). Glutaman sodný se nachází v lidském těle vázaný ve formě bílkovin. Zajišťuje různé funkce organismu. Reguluje procesy učení a paměti, přenos bolestivých podnětů i koordinaci pohybů. Běžně ho najdete v některých houbách, mořských řasách, zralých rajčatech či sojových bobech.

Kde je používán?

4904488724_d2329f70e8_zV potravinářském průmyslu je glutaman běžně používán jako oblíbené dochucovadlo, zvýrazňuje chuť a vůni. Glutaman sodný se vyskytuje jako přísada téměř každé klobásy, salámů, párků, některých polévek, fast food jídel a dalších potravin. Je hojně používán v asijské kuchyni. Nalézá se také v kořenících směsích, sojových omáčkách, instantních pokrmech (polévky, omáčky) a hotových balených jídlech. Objevíte ho i v některých sýrech či v alkoholických nápojích. Je také součástí mnoha aromat a slouží jako náhražka soli. Dokonce byla jeho přítomnost zjištěna i v ovoci a zelenině, jelikož byl již složkou hnojiva. Bezpečnostní dávka pro dospělého člověka je 1,5 g za den, pro děti je to méně, než půl gramu.

 

Jak je to dnes?

V současné době je více, než 200 tisíc tun glutamátu používáno na celém světě. Předávkování glutamátem se nazývá čínský syndrom, jelikož glutamát často do svých jídel používají právě restaurace specializující se na asijské jídlo.

Tento syndrom se projevuje poruchami rovnováhy, bolestí hlavy, hormonální nesrovnalostí, nevolností, nedostatkem energie, apod. Glutaman zlepšuje chuť a vůni mražených potravin a fast food potravin. Jedním z negativních výsledků konzumování glutamanu sodného je zmatení receptorů chuti na vašem jazyku. Glutaman je rizikovou potravinou, ale oficiální instituce a experti došli k závěru, že ho není nutné na potravinách uvádět. Na seznamu ingrediencí na potravinách ho tedy nenajdete. Pokud na seznamu ingrediencí najdete inosinan nebo guanylan sodný, je vždy také přítomen i glutaman sodný. Glutamáty mohou být také uvedeny pod názvem bílkovinný hydrolyzát, sójový hydrolyzát, kvasničný extrakt, želatina či kaseinan sodný nebo vápenitý.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button