Prevence

7 důvodů, proč pít kombuchu každý den

Kombucha. Nápoj, který vzniká z oslazeného černého či zeleného čaje. Je jemně perlivý a vzniká fermentací těchto čajů. Barva nápoje se odvíjí od druhu čaje, z kterého byl nápoj připraven a bývá světle hnědý až tmavě červený.

Objevte pozitivní účinky pravidelného pití kombuchy, která svou perlivostí a chutí připomíná burčák. Jeho milovnici mohou objevit další nápoj, který je osvěží, a zároveň přinese dávku zdraví do jejich jídelníčku. 

Účinky kombuchy na vaše zdraví:

  • zlepšení trávení
  • podporuje hubnutí
  • detoxikace
  • podpora imunitního systému
  • prevence rakoviny

Roztok čajů je fermentován s pomocí bakterií a kvasinek známých jako SCOBY (symbiotická kolonie bakterií a kvasinek). Kombuchu si můžete vyrobit také vy sami doma nebo zakoupit v obchodech se zdravými potravinami.

Přínos pro zdraví

Lotyšský výzkum z roku 2014 ukázal, že kombucha má pro organismus řadu přínosů. Působí efektivně především na tělesnou detoxikaci, energizuje, posiluje imunitu a je bohatá na antioxidanty. Kombucha je ceněná právě pro hojné zastoupení zdraví prospěšných látek. Kyselina glukorunová, kterou kombucha obsahuje, podporuje imunitní funkce organismu, snižuje hladinu špatného cholesterolu a podporuje látkovou výměnu. Kombucha z vašeho těla odvede škodlivé a odpadní látky, které se hromadí zvláště v ledvinách, a odvádí je spolu s močí z těla ven. Dále je bohatá na vitamíny skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin, pyridoxin) a kyselinu listovou, též obsahuje vitamín C. Nechybí v ní ani kyselina mléčná, citronová a jablečná. Všechny tyto kyseliny jsou prospěšné vašemu tělu a jsou skvělou prevencí mnoha onemocnění. Zapomenout bychom neměli ani na obsah aminokyselin a enzymů, které mají vliv na nervový, hormonální a imunitní systém.

Detoxikace organismu

Detoxikační schopnosti kombuchy jsou opravdu silné. Působí pozitivně na zdraví jaterních buněk, jež chrání od toxicity.

Podporuje trávení 

Antioxidanty uchované v kombuše chrání proti vlivu volných radikálů, které mají vliv i na vaše trávení. Důvodem, proč kombucha podporuje trávení, je vysoká hladina obsažených probiotik, enzymů a prospěšných kyselin. Má vliv na zdraví vašich střev a chrání vás proti vzniku žaludečních vředů. Pomáhá udržet v rovnováze váš trávicí systém.

Zdrojem energie

Kombucha v sobě ukrývá také schopnost povzbuzovat a dodávat energii. Tyto účinky jsou připisovány kofeinu a komplexu vitamínu B, také železu, které se z čaje uvolňuje během fermentačního procesu. Železo pomáhá zvýšit hladinu hemoglobinu v krvi, zlepšuje přívod kyslíku do tkání a stimuluje energetický proces.

Imunitní systém 

Pravidelné pití kombuchy má vliv i na váš imunitní systém, jelikož pomáhá regulovat volné radikály ve vašem těle díky obsahu antioxidantů. V kombuše se objevuje silný antioxidant známý jako D-sacharinová kyselina-1,4 laktonová (DSL). DSL kyselina a vitamín C přítomné v kombuše jsou hlavním tajemstvím, které chrání vaše tělo před poškozením buněk, vzniku zánětlivých onemocnění, nádorům a jako povzbuzení imunitního systému. Taktéž probiotika obsažená v kombuše podporují imunitní systém.

Péče o celé tělo

Kombucha pomáhá léčit a má pozitivní vliv na zdraví vašich kloubů. Kombucha je plná glukosaminů, které zvyšují produkci kyseliny hyaluronové; to podporuje tvorbu kolagenu a zabraňuje artritické bolesti. Snižuje výskyt vrásek na vaší pokožce.

Prevence vzniku rakoviny

Fermentovaný zelený či černý čaj je rovněž důležitou prevencí vzniku rakoviny ve vašem těle.

Hubnutí

Pravidelné užívání kombuchy zlepšuje metabolismus a omezuje akumulaci tuku ve vašem těle. Podporuje tedy hubnutí, především díky vysokému obsahu kyseliny octové a polyfenolů, které přispívají ke snížení hmotnosti.

Zdroj

Zanechte komentář