Jídlo Návod

Jak využít jahody? Vyzkoušejte 3 recepty na zdravé jahodové pokrmy

Profilový obrázek
Napsáno od Daniela

Jahodová sezóna je v plném proudu a vy jistě přemýšlíte, co s přebytkem jahod. Připravte si místo kynutých jahodových knedlíků a klasické bublaniny nové pokrmy, které si jistě také zamilujete. Přinášíme vám recepty na zdravé dobroty, které oceníte vy i vaše děti, v nichž nechybí jahody, které jsou velmi příznivé pro vaše zdraví. 

Konzumujeme jahody

Jahody jsou pro nás běžným ovocem, u kterého si již ani neuvědomuje, jaký vliv má na naše zdraví. Milují je především děti, což je pro jejich tělo jen dobře. Jahody patří totiž mezi ovoce, které má opravdu nízký počet kalorií; na 100 g je to přibližně 30 kcal. Hodí se tedy jako dietní strava. Jsou skvělým zdrojem vitamínu C, kyseliny listové, draslíku a železa. Dopřávat by si je měli lidé trpící dnou, chudokrevností, onemocněním ledvin, jater, srdce či cév, dále lidé, kteří trpí zácpou a působí jako prevence nádorových onemocnění, bělí zuby a pomáhají s kožními problémy. Dopřávejte si jahody pravidelně a využívejte jejich účinků zvláště v době, kdy je jejich sezóna.

Studená polévka s melounem a jahodami

Nic v horkých letních dnech neosvěží jako studená polévka. Vyzkoušejte si přípravu melounové polévky s jahodami, která je bohatá na vitamín C, A a minerální látky.

  • 2 středně velké cantaloupské melouny
  • ¼ šálku čerstvé citronové nebo limetkové šťávy
  • ½ šálku čerstvých borůvek
  • ½ šálku čerstvých jahod

Meloun používejte opravdu zralý, aby byla polévka chuťově vyvážená a dostatečně sladká. Odstraňte slupku a semínka z melounu. Melouny, borůvky, jahody a šťávu z limetky rozmixujte v mixéru, přelijte do větší nádoby a nechte v lednici vychladit. Podávejte po 30 minutách chlazení ozdobené pokrájenými jahodami. Přejeme dobrou chuť!

Jahodový chia pudink s rebarborou

Chia semínka jsou považována za superpotravinu, která se k nám dostala z Jižní Ameriky. Jsou bohatá na vlákninu, podporují správné trávení a pečují o váš trávicí trakt, navíc skvěle zasytí a jsou dobrým zdrojem zdravé energie. Příprava chia pudinku je velmi snadná a je skvělou náhradou za průmyslově vyráběné pudinky. Chia semínka mají totiž hydrofilní vlastnosti a po kontaktu s vodou se obalují průhledným gelem, který je tím nejzdravějším pro vaše střeva a žaludek.

  • 3 šálky kokosového mléka (můžete použít jiné rostlinné mléko)
  • ¾ šálků chia semínek
  • 1 ½ lžičky vanilkového extraktu

Navrch:

  • 5-6 rebarbových stonků
  • 1-1½ šálků jahod
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • ¼-⅓ šálku vody
  • kokosové vločky
  • drcené kakaové boby

Nejdříve smíchejte kokosové mléko, chia semínka a vanilkový extrakt, přelijte do nádobek a dejte do chladničky. Pokrájené ovoce vložte do malého hrnce, přidejte vodu a javorový sirup a chvíli povařte na mírném ohni, dokud není rebarbora měkká. Směs po vychladnutí přendejte na připravený chia pudink a dejte do lednice ještě vychladnout. Po ztuhnutí podávejte pudinky dozdobené o kokosové vločky a drcené kakaové boby.

Jahodové smoothie s papájou

Papája je skvělým ovocem, které pečuje o vaše trávení, dopřává vám enzymy a antioxidanty, které detoxikují tělo a snižují riziko vzniku zánětu. 

  • ½ šálku jahod
  • 1 šálek plátků papáji
  • 1 šálek kokosového kefíru (či klasického)
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • ½ šálku ledové vody

Všechny ingredience vložte do mixéru a řádně rozmixujte. Následně si vychutnejte kombinaci jahod, papáji a kokosového kefíru či jogurtu. Přejeme skvělé osvěžení!

Zdroj

O autorovi

Profilový obrázek

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

1 Komentář

Zanechte komentář

error: