PrevenceRady a tipyZdraví

Speciální fermentovaný čaj pchu-er. Jaké zdravotní výhody přináší?

Pchu-er, ale také pu-erh je označení pro tmavý čaj, který je pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Zakoupit ho však snadno můžete i v našich končinách a užívat si jeho jedinečných účinků. Jaké zdravotní výhody pchu-er přináší? A proč si jej dopřávat pravidelně?

Pchu-er

Setkat se můžete s různým přepisem názvu tohoto čaje, jelikož pochází z čínštiny a transkripce může být někdy složitější. Tento tmavý čaj se vyrábí z jednoho čajového keře ta-jie. Tento název se doslovně překládá jako „velký list“. Čínská provincie Jün-nan, ze které tento čaj pochází, je známá především svým specifickým klimatem a vysokou nadmořskou výškou. Pchu-er se zde pěstuje a zpracovává už stovky let. Jedná se tedy o opravdu jedinečný čaj, který pochází z jedinečného místa. Zde se čaj sklízí třikrát ročně.

Název

A proč se tento čaj jmenuje pchu-er? Pravděpodobně se lístky sklizené z plantáží Jün-nan nosily v koších až do okresního města Pchu-er, kde docházelo k jejich následnému zpracovaní. Pravděpodobně podle této provincie získal svůj název.

Specifika

Pchu-er je tmavým čajem a zpravidla má o něco tmavší barvu než běžný černý čaj. Pokud jej necháte dlouho vylouhovat, je jeho barva opravdu tmavá a na první pohled připomíná spíše barvu černé kávy. Co se týká chuti, odvíjí se především od způsoby přípravy a kvality čaje. Zpravidla však platí, že čím je čaj starší, tím je jeho chuť jemnější. Pchu-er však poznáte i podle vůně. Jeho vůně je velmi specifická a nasládlá. Ovšem u nekvalitně zpracovaného čaje bývá spíše zemitá.

Zpracování

Čajové lístky se nejdříve nechají zavadnou, poté se zahřejí na pánvi a následně se rolují. Po tomto rolování se nechávají usušit na slunci. Tato surovina se nechává ve speciálních tepelných a vlhkostních podmínkách fermentovat v hromádkách po dobu několika dnů až měsíců. Poté dojde k protřízení lístků, napaření a slisování.

Zdravotní přínosy

Nejenže kvalitní pchu-er chutná opravdu skvěle a milovníci tmavých čajů si jej brzy oblíbí díky jeho chuti a vůni, ale přináší i řadu zdravotních přínosů.

Trávicí trakt

Pchu-er působí pozitivně na trávicí trakt. Je prevencí trávicích problémů, především zácpy, plynatosti apod. Jelikož se jedná o fermentovaný produkt, dokáže trávicímu traktu propůjčit řadu zdravotních přínosů.

Obezita

Vyměňte kávu a sladké nápoje za popíjení tmavého čaje. Voda a čaj jsou nulovými kalorickými nápoji. Některé čaje dokonce podporují hubnutí, a mezi ně patří i pchu-er.

Stres a úzkost

Zvláště přes podzimní období nás přepadají negativní myšlenky, pocity úzkosti a jsme náchylní i k silnějšímu prožívání stresu. Dopřejte si proto k snídani místo kávy čaj. Pchu-er obsahuje kyselinu aminomáselnou, která chrání před vznikem úzkosti. Má neuroprotektivní charakter a její účinky mohou být prospěšné pro osoby s epilepsií.

Hladina cholesterolu

Pchu-er působí i na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Studie zveřejněná v časopise Phytotherapy Research odhalila účinky čaje proti zvyšování hladiny cholesterolu. Dochází k podpoře snížení hmotnosti a i hladiny LDL cholesterolu, triglyceridů a celkového cholesterolu.

Antioxidanty

Pchu- er je podobně jako zelený čaj nabitý blahodárnými antioxidanty. Výzkumy ukazují, že pchu-er obsahuje epikatechin, další flavonoidy, kyselinu askorbovou a polyfenolické sloučeniny, které mohou chránit organismus před oxidačním poškozením.

Regulace cukru v krvi

Výzkumy také ukazují, že konzumace čaje pchu-er po jídle udržuje hladinu glukózy v normálu a chrání před prudkým nárůstem. Může být tak užitečný především pro diabetiky, kteří trpí 2. typem diabetu.

Pleť

Pchu-er si našel svou cestu i do přírodních kosmetických produktů. Obsahuje totiž specifické látky, katechiny, které mají silné antioxidační účinky, které mohou být užitečné pro zdraví pleti. Chrání ji před vlivem antioxidantů a předčasnými projevy stárnutí.

Zdroj, obrázek: https://www.flickr.com/photos/cait_tea/4561687802

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button