Babské radyPrevencePřírodní léčba

Vyrobte si domácí jitrocelový sirup na zimu

Právě nyní je ideální čas pro sběr jitrocelových lístků. Jsou malé a plné života. Vyrazte proto i vy na sběr jitrocele a vyrobte si domácí jitrocelový sirup, který se vám bude hodit především v zimě. Léčí totiž kašel a bojuje s nachlazením.

Jitrocel, podceňovaná bylina

Jitrocel je nenápadnou bylinou, kterou najdete téměř na každém poli. Většina z nás si jí ani nevšimne a někteří z nás ho dokonce považují za obyčejný plevel. Jitrocel kopinatý je však pro lidské zdraví nesmírně přínosný a může se chlubit celou řadou pozitivních účinků. Jitrocel můžete zakoupit ve formě sirupu či bonbonů. Proč však kupovat drahý jitrocelový sirup, když si můžete vyrobit domácí za pár korun.

Účinky na zdraví

Jitrocel kopinatý se užívá nejen při nachlazení, na kašel či při bronchitidě, ale také účinně detoxikuje krev, tedy ji čistí, ale také čistí plíce či žaludek. Jitrocel pomůže při astmatu, žlučových kamenech, je vhodný na špatně se hojící rány a léčí bércové vředy. Užívat by jej měli také osoby, kterým hrozí riziko trombózy. Jitrocel čistí krev opravdu velmi účinně, proto není na škodu, když si ho pravidelně dopřává každý člověk jako účinnou prevenci. Jitrocel se nejčastěji užívá ve formě odvarů, kapek či sirupu.

Jak na jitrocelový sirup

Vydejte se nejdříve na sběr mladých lístků jitrocele, budete jich potřebovat pěknou řádku. Ideální je jitrocel sbírat od počátku května a nejlépe v době, kdy kvete. Se sběrem však můžete začít již nyní. Jitrocelový sirup můžete získat různými způsoby. Ideální volbou je však vaření oproštěná varianta, jelikož si jitrocel ponechá všechny důležité vitamíny a minerály. Účinnost byliny se tedy nesnižuje. Na výrobu sirupu budete tedy potřebovat jitrocelové lístky, med či třtinový cukr a sklenici. Mladé lístky jitrocele stačí omýt, osušit a poté vrstvit do sklenice, tedy vždy množství jitrocele, cukr, zase jitrocel cukr atd. Až bude sklenice plná, pořádně ji upěchujte a nakonec zasypte cukrem či zalijte medem. Vrstvy by měly být ideálně 1 cm vysoké. Nechte sklenici odpočinout ve stínu a v teple. Po pár dnech se začne tvořit tmavá tekutina. Nakonec vzniklou tekutinu přelijte přes jemné sítko do připravených menších sklenic a uchovávejte v chladu a temnu. Zde vám sirup vydrží několik měsíců. Dopřávejte ho vám i vašim dětem během zimy pravidelně, abyste se lépe chránili před chřipkou a nachlazením

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button