PrevenceRady a tipy

Co se stane s vaším tělem po 60 dnech pití rajčatové šťávy

Rajčata patří mezi nejsnadněji dostupnou zeleninu. Objevte účinky rajčatové šťávy, kterou si můžete dopřát každý den, ať už kupovanou či čerstvou. Recept na ni se dozvíte v tomto článku a ne pouze jeden.

Rajčatová šťáva

Vzhledem ke koncentraci rajčat v této šťávě je nadmíru prospěšná pro vaše zdraví. Jedna sklenice rajčatové šťávy denně může silně posílit váš metabolismus. Rajčatová šťáva má nízký obsah kalorií a je plná minerálních látek a vitamínů. Z vitamínů je to vitamin A, B1, B2, B6, C, E a K, z minerálních látek především draslík, železo, zinek, také obsahuje kyselinu listovou, vlákninu a lykopen.

Zázračný lykopen

Lykopen, karotenoidní barvivo, je velice účinným antioxidantem, tudíž pomáhá vašemu tělu zbavovat se škodlivých volných radikálů a zabraňuje rakovinnému bujení. Díky tomu konzumací rajčat a rajčatové šťávy předcházíte rakovině prostaty a rakovině tlustého střeva, která trápí obyvatele České republiky velice často. Lykopen se do těla vstřebává pouze s tukem. Proto je důležité rajčata pokapávat rostlinným olejem, nejlépe olivovým. Z tohoto důvodu doporučujeme přidávat do salátů s rajčaty trošku oleje.

Jedna sklenka denněfresh-tomato-juice-and-tomato-1395913559mKP

Podle vědců z Tchajwanu, kteří se zaměřili na prozkoumání účinků rajčatové šťávy, se rajčatová šťáva stala skvělým pomocníkem při hubnutí. Ženy v různém věku konzumovaly sklenici rajčatové šťávy denně po dobu dvou měsíců, aniž by změnily stravovací návyky. Zrychlil se jejich metabolismus, zhubly okolo 2 centimetrů v pase a došlo k výraznému úbytku hladiny špatného cholesterolu v krvi.

Zdravotní výhody rajčat

Rajčata jsou u nás hojně konzumovaná a velice oblíbená. Vybírejte si vždy pouze kvalitní rajčata, jelikož vám přináší mnoho zdravotních výhod. Kromě toho, že pozitivně ovlivňují činnost ledvin, pomáhají z těla vylučovat přebytečnou vodu, čistí krev a odkyselují organismus, jsou i ideálním detoxikačním prostředkem. Pití rajčatové šťávy prospívá vlasům, nehtům a pleti.

Připravte si domácí rajčatovou šťávu

Šťávu z rajčat si nemusíte pouze kupovat, lehce si ji připravíte doma a sami budete vědět, co šťáva obsahuje. Vybírejte vyzrálá rajčata, která jsou nepoškozená a měkká na omak. Šťáva bývá různá, záleží na druhu a kvalitě rajčat.fresh-tomatoes-1395914207vuY

Budete potřebovat:

  • 1 kg zralých rajčat
  • 100 g cukru
  • sůl a pepř

Rajčata omyjte a nakrájejte, popřípadě oloupejte. Nakrájená rajčata vložte do hrnce a vařte zvolna 15-20 minut do rozvaření. Poté je nechte mírně zchladnout a následně protlačte přes síto. Šťávu přiveďte k varu, vmíchejte cukr, sůl a odstavte. Takto vychladlou šťávu nalijte do PET lahví a uložte do lednice, zde vydrží až 5 dní.

Letní verze rajčatové šťávy

Budete potřebovat:

  • 1 kg zralých rajčat
  • 100 g cukru
  • citron
  • sůl a pepř
  • kostky ledu

Rajčata pokrájejte na drobno, oloupejte citron a přidejte ho k pokrájeným rajčatům. Ty můžete předem oloupat, záleží na vás. Následně vše rozmixujte a hmotu přepasírujte přes síto. Dochuťte cukrem, solí a pepřem. Přidejte pár kostek ledu a následně můžete znovu rozmixovat. Vznikne vám příjemný ledový nápoj, který v letních dnech osvěží a navíc je velice prospěšný vašemu zdraví. Ozdobte zeleninou a užijte si jeho lahodnou chuť.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button