JídloZdraví

2 staré recepty na tradiční jarní kopřivovou polévku a kopřivovou omáčku. Jsou zdravé a chuť vás mile překvapí

Vždy v čase kolem velikonoc a začínajícího jara se dělávala tradiční kopřivová polévka a kopřivová omáčka.

Kopřiva je velmi léčivá bylina, trhali se mladé lístky, které se bez stonků použily k vaření.

Věřilo se, že polévka i omáčka dodají po zimě sílu a osvěží tělo svými vitamíny. Přinášíme vám tradiční recepty ze starých kuchařek na obě tato jídla.

Určitě je vyzkoušejte!

Kopřivová polévka

Ingredience

150 g mrkve

150 g brambor

150 g celeru

mladé kopřivy

máslo

250 ml 33% smetany

sůl

Postup

Očištěnou zeleninu nakrájíme nahrubo a spolu s kopřivami vložíme do kastrolu, zalijeme vodou, přivedeme k varu, přidáme máslo a vaříme doměkka. Poté rozmixujeme a zjemníme smetanou a dochutíme solí.

 

 

Kopřivová smetanová omáčka

Ingredience

Větší hrnec lístků kopřiv, 250ml smetany, 3 stroužky česneku, 1-2 lžíce hladké mouky, kousek másla, 1 střední cibule, sůl, pepř

Postup

Natrháme kopřivy, umyjeme, spaříme a asi minutu povaříme. V kastrůlku na másle si orestujeme nadrobno cibulku dozlatova, přidáme 1-2 lžíce hladké mouky a chvilku orestujeme jíšku, kterou vmícháme do hrnce s kopřivama a vodou. Přidáme smetanu a ponorným mixérem rozmixujeme dohladka. Ještě 15 minut povaříme a je hotovo. Omáčka je podobná špenátu, takže se hodí třeba k plněným bramborovým knedlíkům, k pečenému masu a podobně. Dobrou chuť.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button