PrevenceZdraví

Tisíce let používaná bylina, která působí jako antibiotikum a vyléčí každou infekci, plíseň i zánět

Tymián rodu Thymus je bylinka, která se používá tisíce let.

Císaři ve starověkém Římě měli jíst tymián před jídlem nebo po jídle, protože se domnívali, že je tymián ochrání před jedem. Ve středověku vojáci nesli voňavé bylinkové byliny ve svazku jako čestný odznak.

Tymián je oblíbenou potravinou po tisíce let. Před sto lety, kláštery nebo ti znalí léků rozuměli léčivým vlastnostem tymiánu a začleňovali tymián do chleba a polévky.

Tymián měl zabránit otravě potravinami, když ještě nebyli vymyšleny chladničky.

Výhody tymiánu

Všechny části tymiánu – květy, listy a olej – se používají k přípravě léků. Tymián se používá jako léčba bronchitidy a příznaků, jako je bolest v krku, horečka a kašel, které jsou s ním spojeny. Existuje také důkaz, že tymián pomáhá léčit infekce horních cest dýchacích a snižuje příznaky nachlazení.

Tymián je také používán při léčbě střevních problémů týkajících se žaludku, průjmu a střevního plynu. Používá se také jako diuretikum ke zvýšení průtoku moči a k ​​čištění moči.

Při aplikaci na kůži se tymián používá jako léčba mnoha kožních onemocnění. Lze jej aplikovat na pokožku hlavy, která podporuje růst vlasů. Léčí také infekce uší, bakteriální a plísňové infekce, stejně jako infekce parazitárních červů. Někteří používají tymián k boji proti zubnímu kazu.

Komponenty v oleji z tymiánů také ukázaly, že mají antimikrobiální účinky proti mnoha různým bakteriím a plísním. Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Shigella sonnei a Escherichia coli jsou některé druhy, jejichž tymián má antibakteriální aktivitu.

Další výhody tymiánu:

Snižuje krevní tlak

Zvyšte imunitu

Dezinfekční prostředek

Zlepšuje náladu

Zmírňuje stres

Bojuje s depresí

Pomáhá chrápáním

Bojuje proti bolestem hlavy

Pomáhá s nespavostí

Navíc se zbavíte škůdců tím, že si vyrobíte domácí odpuzující prostředek, smícháte 5 kapek tymiánového oleje na každého malého panáka vody nebo 4 kapky na každou lžičku olivového oleje.

Jak používat tymián

Tymián se koupí čerstvý nebo sušený. Tymián může být přidán k řadě kuchařských pokrmů, včetně chleba, rýže, masových pokrmů a mnoho dalších.

Nejjednodušší způsob, jak využít přínosy tymiánu, je konzumovat ho v čajové formě. Lžičku tymiánu zalejte 2,5 dcl vroucí vody. Zakryjte a nechte 10 minut luhovat. Sceďte tymián a můžete si vychutnat léčivou sílu této byliny!

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button