Léčba

Skvělý zdroj vitamínu C v zimě? Nasušte si šípky!

šípky
Napsáno od Daniela

Nyní je ideální čas vydat se na sběr šípků. Šípky tvrdší, které ještě nepřešly mrazem, jsou ideální na sušení. Později se však můžete vydat na sběr šípků měkčích, které oceníte především při výrobě šípkové marmelády či šípkového vína.

Nyní je ideální čas vydat se na sběr šípků. Šípky tvrdší, které ještě nepřešly mrazem, jsou ideální na sušení. Později se však můžete vydat na sběr šípků měkčích, které oceníte především při výrobě šípkové marmelády či šípkového vína. Vydejte se na sběr šípků i vy a vytvořte si domácí zásobárnu vitamínu C.

Šípkový keř

Na šípkové keře narazíte na každém kroku a jsou u nás velmi známými. Lidé kolem nich však často jen projdou, obdivují jeho plody, ale na sběr se nevydávají. Přitom se v šípkách skrývá skvělý zdroj vitamínu C. Šípky mají na lidský organismus blahodárné účinky a posilují imunitní systém.

Proč si šípky nasbírat?

Malé červené šišaté plody obsahují dávku vitamínů a minerálních látek. Jsou skvělým zdrojem vitamínu A, téměř všech druhů vitamínů B a nechybí v nich ani vápník, železo a třísloviny. Právě ty mají velmi dobrý vliv na trávicí trakt a účinně odvádějí toxiny z vašeho organismu. Šípky obsahují také flavonoidy, které mají antioxidační účinky a působí jako prevence vzniku rakoviny v organismu. Preventivně šípky působí i jako ochránce před vznikem aterosklerózy, nevhodné srážlivosti krve či vznikem zánětu. Pokud si dopřejete pravidelně šípkový čaj, chráníte se před vznikem kamenů v celé vylučovací soustavě, jelikož působí močopudně. Ranní šálek šípkového čaje vás navíc ochrání před nemocí jater, vysokým  cholesterolem či únavou. Samozřejmě jej musíte užívat pravidelně.

Vydejte se na sběr

Neváhejte a vydejte se už nyní na sběr, září a říjen jsou ideální dobou pro sběr šípků. Vhodné je se vydat na sběr za suchých dnů, kdy svítí slunce, jelikož je v šípkách obsah vitamínů C nejvyšší. Nasbírané šípky následně sušte s pomocí umělého tepla. Dobrou volbou je sušení v troubě či v sušičce. Teplota by se měla pohybovat do 40 stupňů Celsia. Správně nasušený plod poznáte jednoduše, má stále krásně oranžovou či tmavě hnědou barvou, měly by bát nakyslé se svíravou chutí, ale neměla by jim chybět ovocná vůně. Dobře nasušené šípky se také snadno drolí. Nasušené šípky uchovávejte ve sklenici po dobu 1 roku. Další podzim si však nasbírejte nové.

Jak už jsme se zmínili výše přemrzlé šípky nesušte, ale využijte je při přípravě marmelád či pomazánek. 

Šípkový čaj

Ze šípků si můžete připravit snadno čaj. Povařte buď celé plody po delší dobu nebo si z šípků namelte prášek. Poté stačí prášek chvíli povařit a při nalévání do hrníčku přecedit. Vznikne vám krásně červený čaj s jemně kyselou chutí. Šípkový čaj pomůže při cukrovce, onemocnění močových cest či při silné menstruaci.

Je libo šípkové víno?

Připravit si doma můžete také šípkové víno. Potřebovat budete 1 a 1/2 litrů šípků, tedy tři plné půllitry, tři litry vody a skoro 2 kg cukru. Šípky se zbaví stopek, opláchnou se a vložíte je do velké pětilitrové sklenice. Vodu s cukrem si svařte, nechte ji vychladnout a přelijte přes plátno na šípky. Velkou láhev převažte pergamenem (nejlépe dvojitým) a nechte odstát v teple po dobu dvou měsíců. Nijak se sklenicí nehýbejte, nechte ji v klidu odpočívat. Až budou všechny šípky u dna, přelijte směs do láhví, zazátkujte a ukládejte na chladné místo.

 

O autorovi

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

error: