HubnutíJídloZdraví

5 zdravotních výhod ostružin, včetně těch mražených

Ostružiny jsou charakteristickým znakem léta. Tyto zdravé bobule si můžete užívat po celý rok – stačí je hledat v mrazicím boxu ve vašem obchodě s potravinami. Vaše tělo vám poděkuje, protože nutriční hodnota ostružin je zatraceně působivá.

Ostružiny mají vysoký obsah vlákniny

Jeden šálek čerstvých bobulí (nebo 1¼ šálku zmrazených) poskytuje asi 60 kalorií spolu s téměř 8 gramy vlákniny. To je asi třetina množství vlákniny, které byste měli za den sníst. Všechna tato vláknina pomůže zvýšit pocit sytosti, omezit cholesterol, podpoří hubnutí a regulovat hladinu krevního cukru a inzulínu (více níže). Posílí také vaše trávicí zdraví: Ostružiny jsou prebiotika, což znamená, že vyživují přátelské bakterie ve vašem střevě, které jsou spojeny s imunitou, náladou a protizánětlivými účinky.

ostruziny

Jsou také bohaté na vitamín C

V šálku syrových ostružin získáte asi polovinu doporučeného denního cíle pro vitamín C. Kromě podpory imunity a zdravé pokožky je tento silný antioxidant potřebný pro opravu DNA a produkci kolagenu a serotoninu (neurotransmiter, který pomáhá podporovat štěstí a spánek).

Ostružiny podporují zdraví kostí

Porce jednoho šálku syrových ostružin obsahuje více než třetinu denní dávky vitamínu K, který pomáhá srážet krev a je nezbytný pro vaše kosti. Vitamin K je nutný pro tvorbu kostí a několik studií ukázalo, že jeho nedostatek je spojen se zvýšeným rizikem zlomenin a osteoporózy. Mangan v ostružinách (dostanete polovinu doporučeného denního příjmu v jednom šálku) také podporuje zdraví kostí, stejně jako produkci kolagenu pro zdravou kůži a klouby.

Pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi

Ostružiny jsou na nízkém glykemickém indexu 25. (Vysoké hodnocení je 55 nebo více.) Jsou také jedním z ovoce s nejnižším obsahem cukru, s pouhými 7 gramy na šálek čerstvého (ve srovnání se 16 gramy na šálek čerstvých kousků ananasu ). Nízký obsah cukru v kombinaci s vysokým obsahem vlákniny z nich dělá vynikající volbu pro regulaci hladiny cukru v krvi a inzulínu.

Chrání mozek

Antioxidanty v bobulích, včetně ostružin, pomáhají snižovat zánět mozku a mění způsob komunikace neuronů. To pomáhá odrazit ztrátu paměti související s věkem, chránit motorickou koordinaci a odvrátit kognitivní pokles.

Jak jíst více ostružin

Čerstvé ostružiny můžete přidat do čehokoli od ovesných vloček nebo ovsa přes noc až po jogurt, zahradní saláty a celozrnné přílohy.

Můžete přidat lehce rozmačkané bobule do pitné vody nebo je rozmixovat na pyré s trochou kořene čerstvého zázvoru a medem a připravit tak jednoduchou omáčku.

Máte pytel mraženého ovoce? Můžete je samozřejmě našlehat do smoothies nebo je rozmrazit a použít jako čerstvé bobule. Pro rychlý a lahodný dezert orestujte mražené ostružiny v rendlíku na mírném ohni spolu s trochou čerstvého strouhaného zázvoru a javorového sirupu. Teplé bobule položte na drobenku z ovsa smíchaného s mandlovým máslem a mletou skořicí.

Zdroj obbrázků: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button