HubnutíJídloTOP 10VitamínyZdraví

7 potravin, které mají tak málo kalorií, že jich můžete sníst, kolik chcete

Pokud se chystáte zbavit několika kilogramů, jistě se začnete poohlížet po potravinách s nízkým počtem kalorií. Navzdory tomu zdravé potraviny s vyšším obsahem kalorií, například ořechy, semena, avokádo, vejce, z jídelníčku nevyřazujte. Jsou velmi výživné.

Nahraďte vysokokalorické potraviny s nulovými výživovými hodnotami za méně kalorická jídla, zhubnutí se dostaví. A nejen to, budete mít více energie, lepší náladu a bude se vám lépe spát.

Jablka

Jablka jsou vysoce výživná a patří mezi nejoblíbenější ovoce v České republice.

Jeden šálek (109 gramů) plátků jablek poskytuje 62 kalorií a téměř 3 gramy vlákniny.

Jablka mají nejen nízký obsah kalorií, ale jsou také dobrým zdrojem živin, jako je vláknina, vitamín C a draslík, stejně jako antioxidační sloučeniny, jako je flavonoid kvercetin.

Rukola

Rukola je tmavě listově zelená s pepřovou chutí, někdy je její chuť srovnvána s listy pampelišky.

Běžně se používá v salátech a je bohatá na vitamín K. Navíc obsahuje folát, vápník a draslík.

Jeden šálek (20 gramů) rukoly má pouze 5 kalorií. 

Chřest

Chřest je kvetoucí zelenina, která se dodává v zelených, bílých a fialových odrůdách.

Všechny druhy chřestu jsou zdravé a obsahují různé vitamíny a minerály, stejně jako antioxidační a protizánětlivé rostlinné sloučeniny.

Chřest obsahuje fenolické sloučeniny, jako jsou flavonoidy, a také sloučeniny obsahující síru, jako je kyselina chřestová.

Šálek (180 gramů) vařeného chřestu má pouze 38 kalorií a je bohatý na vitamín K a kyselinu listovou, které poskytují 67 % a 21 % denních hodnot.

Řepa

Řepa je kořenová zelenina, která se dodává v řadě zářivých barev, včetně červené a oranžové.

Je dobrým zdrojem živin, jako je folát a mangan, a obsahuje fytonutrienty, jako jsou betalainy a fenolické sloučeniny, které mohou mít vlastnosti podporující zdraví srdce.

repa rozkrojena

Brokolice

Brokolice je brukvovitá zelenina, která je neuvěřitelně výživná. Lidé, kteří konzumují velké množství brukvovité zeleniny, jako je brokolice, mohou mít nižší riziko vzniku onemocnění, jako jsou srdeční choroby a některé druhy rakoviny.

Šálek (155 gramů) vařené brokolice má pouze 54 kalorií a více než 100 % množství vitamínu C, které většina lidí denně potřebuje.

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta připomíná mini zelí a dá se jíst syrová nebo vařená.

Stejně jako brokolice je růžičková kapusta součástí čeledi brukvovitých. Jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, živiny, která funguje jako ochrana buněk před oxidačním poškozením.

Jeden vařený šálek (155 gramů) těchto nutričních elektráren obsahuje pouhých 70 kalorií a 129 % DDD vitamínu C.

Zelí

Zelí je další brukvovitá zelenina, která se dodává v různých barvách včetně zelené, červené a bílé. Je to běžná přísada do salátů a hlavní přísada do fermentovaných jídel, jako je kysané zelí a kimchi.

Má velmi nízký obsah kalorií, pouze 22 na šálek (89 gramů).

Zdroj obrázků: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button