JídloZdraví

Lékořice, skvělý lék na dýchací cesty

Je víceletá rostlina a velice oblíbená bylina, která se konzumuje po celém světě. Lékořice je známá také jako přísada do cukrovinek, například pendreku. To je ovšem okrajová záležitost, jelikož lékořicový kořen je zdravou potravinou a účinnou bylinkou s výjimečnými zdraví prospěšnými účinky.

Léčebné využití

lékořiceNejčastěji se účinků lékořice využívá k podpoře zdraví horních cest dýchacích. Má zklidňující účinek na zanícené sliznice. Lékořicový kořen po promíchání s vodou či ve formě kapek na kašel zklidňuje sliznice krku, plic a průdušek. Lékořicové kapky se mohou podávat i malým dětem při prvních náznacích kašle. Kořen z lékořice se používá také při podráždění močového ústrojí, dále při tělesné únavě a vyčerpání, při alergiích, jaterních chorobách a k detoxikaci.

Lékořici doporučují lékaři v případech, že pacient potřebuje podpořit imunitní systém a má abnormálně vysokou hladinu jaterních enzymů. To je případ mononukleózy a hepatitidy.

O lékořici se také ví, že zmírňuje bolest kloubů a podporuje normální hladinu krevního cukru. Také je znám přínosný účinek na proces trávení.

Protirakovinné účinky

Aktivní složkou lékořice je látka řazená mezi saponiny. Dále jsou v ní obsaženy aminokyseliny, lignany a rostlinné steroly. Všechny tyto látky mají schopnost stimulovat imunitu a jsou protizánětlivé. Výzkumy potvrdily, že lékořici lze zařadit mezi šest potravin a bylin s nejvyšší protirakovinnou aktivitou. Spolu s lékořicí je to ještě česnek, sójové boby, zelí, zázvor a okolíkovitá zelenina.

Pěstování lékořice

Lékořici si může pěstovat i sami na zahradě. Vyžaduje slunečné nebo mírně přistíněné místo s hlubokou půdou lehčího až středního charakteru. Hnojit je třeba zásadně chlévským hnojem a při dlouhodobém pěstování doplnit fosfor a draslík.

Semínka vyséváme do truhlíků naplněných substrátem ze zeminy, písku a ornice, a to do hloubky půl až jeden centimetr a výsev překryjeme sklem. Při pokojové teplotě trvá klíčení asi 4 týdny. Sazenice vysazujme na stanoviště na podzim nebo i na jaře. Jelikož je lékořice vytrvalá rostlina, sklízíme ji nejdříve až po třech letech, nejlépe v říjnu, kdy kořeny obsahují největší množství účinných látek. Tříletý cyklus sklizně pak opakujeme i dále.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana Novotná

Moje zdraví mi není lhostejné, proto sleduji trendy v oblasti péče a to nejen o zdraví fyzické, ale i duševní. Snažím se získávat nové informace a sleduji nové trendy v oblasti zdravého životního stylu. Velmi ráda zkouším nové recepty a nechávám se inspirovat novými návody a radami.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button