JídloRady a tipy

Recept: Kadeřávkový salát s lososem a kešu dresinkem

Hledat neustále nové a nové recepty pro zdravé vaření není vždy jednoduché. V dnešním článku vám však přinášíme zajímavý recept na salát s kadeřávkem, lososem, jablky a kešu dresink. Jedná se o vyváženou kombinaci chutí, která potěší i váš žaludek. Zkuste si připravit kadeřávkový salát. 

Kadeřávek

V posledních několika měsících se stal kadeřávek novým hitem zdravého stravování. Svou chutí kadeřávek připomíná kapustu, ale při pěstování netvoří samostatné hlávky, ale listové růžice. Ty můžete podle potřeby sklízet pravidelně. Kadeřávek je navíc plný vitamínů a minerálních látek. Nechybí v něm provitamín A, vitamín C a B7, z minerálních látek můžete očekávat přísun fosforu, hořčíku, draslíku, železa a vápníku. Pokud si budete dopřávat kadeřávek pravidelně, snižujete obsah cholesterolu v krvi. Vláknina z kadeřávku má pozitivní vliv na střevní peristaltiku a je prevencí vzniku zácpy. Dopřávat si ho mohou i lidé při jaterních či ledvinových problémech. Díky obsahu vápníku má pozitivní vliv na zdraví kostí, zubů a nehtů. Užívat by ho měly zvláště ženy v období přechodu, které jsou ovlivněny úbytkem vápníku a vznikem osteoporózy.

Zdravotní přínos kadeřávku:

  • snižuje cholesterol v krvi
  • prevence zácpy
  • posiluje zdraví kostí, zubů a nehtů
  • prevence vzniku osteoporózy
  • vhodný při těhotenství a kojení

Ingredience

  • 3 šálky nakrájeného kadeřávku
  • 3 šálky nasekaného římského salátu
  • 2 jablka, nakrájené na tenké plátky
  • 1 vodní ředkev (svazek ředkviček)
  • 240 g lososa
  • ½ šálku parmazánu na plátky
  • 2 jarní cibulky, nasekané
  • mořská sůl a pepř

Dresink

  • 1 šálek kešu, které jste si nechali namočit přes noc (či alespoň 3 hodiny předem)
  • 2 čajové lžičky dijon hořčice
  • 2 čajové lžičky světlé miso pasty
  • 1 stroužek česneku
  • kůra z jednoho citronu
  • 1-2 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • voda

Všechny ingredience vložte do mixéru a pečlivě rozmixujte. Podle potřeby přidávejte při mixování vodu. Po rozmixování přendejte dresink přímo do salátu či do sklenice a skladujte v lednici po dobu nejdéle 5 dnů.

Jak na to?

čas přípravy: 8 minut
porce: 2 hlavní jídla

Nejdříve začněte s lososem, kterého si osmahnete na troše oleje či másla jen posoleného a opepřeného. Poté lososa přendejte na talíř a nechte chvíli vychladnout.

Připravte si velkou mísu, kterou používáte na přípravy salátu. Do misky přidejte pokrájený kadeřávek a římský salát. Poté přidejte na plátky pokrájené jablíčko a vodní ředkev. Pokud neseženete vodní ředkev, můžete použít pár ředkviček. Nyní je na čase přidat dresink, který promícháte do připravené směsi. Nakonec přidejte pokrájenou jarní cibulku, parmazán na plátky a lososa. Posypte trochou soli a pepře. Přejeme dobrou chuť.

Nutriční hodnoty

V každé porci tohoto salátu se skrývá:

  • 542 kalorií
  • 20,59 gramů bílkovin
  • 38,21 gramů tuku
  • 37,81 gramů uhlohydrátů
  • 7 gramů vlákniny
  • 1,723 miligramů mědi (191 procent DD)
  • 2 779 miligramů manganu (154 procent DD)
  • 114,6 mikrogramů vitaminu K (127 procent DD)
  • 7.24 miligramy zinku (91 procent DD)
  • 1589 IU vitaminu A (68 procent DD)
  • 35,7 miligramů vitaminu C (48 procent DD)
  • 5,71 miligramů vitaminu E (39 procent DD)

Díky obsaženému kadeřávku v salátu získáte porci vitamínu A a C. Losos se postará o dostatečný přísun vitamínu B a D a je skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které naše tělo potřebuje pro svůj zdravý chod. Udržuje vaše srdce v dobré kondici. Díky obsahu dresinku z kešu má salát vyváženou chuť, jelikož obsahuje citron, který skvěle chuťově funguje s lososem. Navíc jsou kešu bohatým zdrojem hořčíku, který je nejvyšší v rostlinné říši. Jsou však bohaté také na vitamín B1 a B2.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button