JídloReceptyZdraví

Dokonalá hydratace aneb 4 recepty na přípravu vodního melounu

Vodní meloun je dokonalým pomocník v hydrataci během letních dnů. Obsahuje totiž přibližně 80 % vody, záleží také na jednotlivých kusech, čímž se z něj stává skvělý prostředník zavodnění organismu. Dopřávejte si meloun během letních dnů pravidelně. Jak si ho však můžete připravovat?

Vodní meloun

I když je vodní meloun (Citrullus lanatus) označován jako ovoce a v supermarketech ho v sekci ovoce najdete, jedná se o plodovou zeleninu. Meloun každý pozná podle typického tvaru, mnohdy žíhané slupky a dokonale vodnaté dužniny. Meloun dnes může dosahovat váhy i 15 kg, ale nejlepší plody ke konzumaci váží okolo 2 kg. Vodní meloun je tvořen především vodou, dále fruktózou a jsou dobrým zdrojem vitamínu C. Vodní melouny jsou pěstovány v teplejších oblastech, například v Americe, Austrálii, Asii, ale i v Evropě, tedy skoro po celém světě. K nám se melouny dováží především z oblastí Itálie, Španělska a Řecka.

Zdravotní přínos

Díky obsahu vitamínu C má meloun příznivý vliv na imunitní systém, obsahuje však také vitamín A, který má vliv na zdraví očí a vitamín B6, který podporují mozkovou činnost. Meloun je bohatý také na lykopen, který má antioxidační vlastnosti a je prevencí vzniku srdečních onemocnění. Bohatý je také na elektrolyty, tedy sodík a draslík, čímž vyživuje tělo. Celkově organismus hydratuje, energizuje tělo a podporuje metabolismus.

Jak vybrat správně meloun?

Při výběru melounu vám pomůže řada triků, abyste poznali, že bude meloun sladký a zralý. Například na Slovensku vám kousek z melounu ukrojí, abyste ho mohli ochutnat, u nás toto není běžné.

  • Zkuste na meloun poklepat, ideální je, pokud se ozývá dutý zvuk. To znamená, že není prasklá dužina a meloun není přezrálý.
  • Zralost melounu poznáte i podle uschlé a typickou zkroucené stopky, pokud ji na melounu ještě najdete.
  • Zkusit ho můžete také vzít do ruky a stlačit, pokud vrže, měl by být zralý.
  • Vybírejte také meloun, který je lesklý, vybarvený a tvrdý.
  • Zralý meloun by měl mít také žlutý flek v místě, kde ležel na zemi. Je-li flek bílý, meloun bude nezralý.

Zdravé tipy

Pokud milujete vodní meloun, ale nechce se vám jíst jen tak nakrájený, můžete si z něj připravit řadu letních dobrot. Meloun se totiž dá jíst nejen na sladko, ale také v kombinaci se sladkým.

Ovocný salát

Klasikou je ovocný salát z melounu. Nakrájejte si meloun, jahody, sladký meloun, hroznové víno, přidejte několik kapek citronu, můžete třeba i mátu, promíchejte a dopřejte si jako zdravou letní snídani. Skvěle chutná meloun také s mangem či ananasem.

Balkánský sýr

Meloun je ideální v kombinaci s balkánským sýrem. Nakrájejte si meloun, přidejte balkánský sýr, mátu a okurku. Tento salát je naprosto dokonalý a je vhodným letním obědem, který je lehký, ale nejedná se o zcela sladké jídlo. Jedná se také o vhodný předkrm či přílohu ke grilované zelenině. Ochutnejte tuto nesmírně osvěžující kombinaci také vy. Přidat do salátu můžete také kvalitní olivy, které budou skvělé v kombinaci s balkánským sýrem a sladkým melounem.

Exotická kombinace

Pokud vás lákají exotické kombinace, smíchejte nakrájený meloun s mangem, trochou chilli a koriandrem. Jedná se o jedinečnou kombinaci, která se hodí především ke krevetám či mořským plodům.

Smoothie

Ideální letní snídaní může být také melounové smoothie. Naházejte do mixéru meloun, jahody, mango, kostky ledu a mátu a dopřejte si osvěžující smoothie, které i příjemně zasytí. Dokonalou hydrataci poskytne právě smoothie. Pokud máte plastové formy na led, stačí smoothie nalít do těchto forem a zamrazit. Vytvoříte si tak osvěžující letní melounové nanuky.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button