Připravte si s námi tuto lahodnou a lehkou polévku, která vás v létě příjemně hydratuje a v chladnějších dnech zase zahřeje. Je zkrátka a jasně dokonalá!
Rajčatová polévka
Složení:
- 3 kg rajčat
- 1 šálek žluté cibule (nakrájené na kostičky)
- ½ šálku filtrované vody
- 3 lžíce rajčatové pasty
- 3 lžíce hnědého cukru
- 1 polévková lžíce sušeného oregana
- 2 lžičky sušené bazalky
- 2 bobkové listy
- 2 lžičky granulovaného česneku
- 1 lžička soli
- 1 lžička celeru
- ½ lžičky černého pepře
- citronová šťáva nebo organická kyselina citronová
Instrukce:
Čtvrtinová rajčata a cibuli nakrájejte na kostky. Umístěte je do velké nádoby spolu s ½ šálku vody. Vařte odkryté po dobu 30 minut až jedné hodiny za občasného míchání, dokud se rajčata téměř nerozpadají.
Sejměte rajčata z plotny a nechte je mírně vychladnout. Po dávkách přeneste teplá rajčata do kuchyňského robotu a pokud je to potřeba, protlačte rajčatový protlak přes síto s jemnými oky, abyste odstranili veškerá semena a slupky. Přidejte rajčatový protlak, cukr, bylinky a koření. Rajčatovou polévku vařte, dokud nezredukuje požadovaný objem.
Zatímco se polévka vaří, umyjte konzervy a udržujte je v teple. Jakmile polévka dosáhne požadované konzistence, dochuťte ji a podle potřeby dosolte.
Přidejte 1 polévkovou lžíci citronové šťávy do každé půllitrové nádoby nebo 2 polévkové lžíce citronové šťávy do každé litrové nádoby. Nebo lze dát ½ lžičky kyseliny citronové do každého litru.
Naplňte sklenice polévkou, ale ne úplně po okraj, ponechejte cca 1,5 cm místa. Poté sklenice zašroubujte víčky a utěsněte gumovými kroužky. Zpracujte rajčatovou polévku v lázni s vroucí vodou po dobu 40 minut na půllitry nebo litry.
Jakmile nádoby a polévka vychladnou, odstraňte kroužky a zkontrolujte, zda jsou víčka utěsněna.
Nakonec uzavřené nádoby uložte na chladném místě. Vydrží po dobu až jednoho roku. Pokud některé sklenice netěsní správně, okamžitě je dejte do chladu a do týdne snězte.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos