JídloZdraví

6 kombinací jídla, které mohou negativně ovlivnit lidské zdraví. Alespoň jedna z nich je v běžném jídelníčku každého z nás

To, že Coca-Cola s mentoskou může mít velmi nepříjemné následky, to asi již všichni víme. Ač zdánlivě nevinné kombinace dvou druhů jídla, můžou způsobit závažné zdravotní problémy. A proto bychom se těchto kombinacím měli vyvarovat.

Proto jsme si pro vás dnes připravili 6 kombinací jídel, které podle odborníků mohou způsobit zdravotní problémy.

1. Tousty a káva

Sýrové tousty jsou velmi lahodnou snídaní, ale musíme si na ní dávat pozor. Kombinace kávy a sýrových toustů je nebezpečná pro naše zdraví. Jelikož se tousty tepelně připravují, sýr díky tomu odbourává veškeré své zdravé vlastnosti a sacharidy obsažené v toustovém chlebu zabraňují správnému trávení vápníku. Tyto sacharidy také ovlivňují fungování kardiovaskulárního a nervového systému.

Když si k této snídani dáte ještě kávu, všechny negativní účinky snídaně ještě podpoříte. Proto je dobré si dát sýrové tousty například s čajem.

2. Okurka a rajče

Kombinace okurky a rajčat je velmi populární do salátů nebo se podává jako příloha k jídlu. Věděli jste ale, že tato kombinace může omezit biochemické cesty ve vašem těle? To může zapříčinit špatné trávicí procesy nebo například vyšší pravděpodobnost vzniku otoků nohou a nadměrné kalcinaci.

Když se nechcete vzdát ani jedné zeleniny, dejte si dneska rajče, zítra okurku a je po problému.

3. Maso a brambory

Snad nejznámější pokrm u nás – brambory s masem. Bohužel jde ale o kombinaci jídel, která je velmi těžká pro náš trávicí systém. Škrob, který je obsažen v bramborách, potřebuje k dobrému vytrávení tzv. alkalotické trávicí tekutiny. Bílkoviny, které jsou hlavním zdrojem masa, zase potřebují kyselé trávicí tekutiny. Proto při kombinaci těchto jídel vás může začít pálit žáha, nebo budete nadměrně vylučovat trávicí plyny a další.

Jelikož je pro mnohé z nás maso důležitou součástí jídelníčku, není pozdě začít uvažovat o změně jeho přílohy. Jako přílohu si můžete dát zeleninu, která škrob neobsahuje. Je to například brokolice, květák, cuketa, chřest nebo zelené fazole.

4. Mleté maso a těstoviny

Jako z předchozí kombinace, i u této nastává problém. Slinné žlázy totiž dokážou přeměnit škrobové sacharidy obsažené v těstovinách na jednoduché cukry. Spojení těchto jednoduchých cukrů a bílkovin je velmi nebezpečnou kombinací, protože může člověku přivodit cukrovku nebo CVD, tzv. chronické žilní chorobě.

V tomto případě radši zkuste omezit maso a těstoviny jíst s nějakou omáčkou. Uděláte pro své tělo lépe.

5. Pivo a oříšky

Kdo by si při popíjení piva nedal oříšky? Pravda, možná alergici ne, ale i pro ostatní je tato kombinace nebezpečnou. Oříšky jak je známo vedou k dehydrataci, a to vysokému obsahu soli. Což je nejen nezdravé, ale také nebezpečné, protože při větší dehydrataci je člověk ochoten si dát víc piv, než je třeba.

Bude lepší, když pití piva či jiného alkoholického nápoje budete doplňovat jinou nealkoholickou tekutinou, například vodou.

6. Banán a mléko

Při pomyšlení na banán a mléko si člověk vybaví zdravou stravu. Problém ale je, že banán, jako sladké ovoce, v kombinaci s mlékem se v žaludku rozkládá mnohem pomaleji a může to dospět až do bodu, kdy vám bude těžko od žaludku.

Proto je lepší jíst ovoce bez mléka a nekombinovat je například do ovocných koktejlů.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button