Jídlo

Máte rádi nudle? A co třeba zeleninové…

Svěží a lehké, s nízkým obsahem kalorií – to jsou zeleninové nudle, které jsou ještě navíc plné vitamínů a minerálů a do vašho jídelníčku přinesou příjemné osvěžení. Pokud nemáte spiralizér na výrobu nudlí, nic se neděje, použijte škrabku a vytvořte si slabé plátky. Ideální pro výrobu těchto pokrmů je pevná zelenina – mrkev, řepa, tuřín, tykev, lilek, sladké brambory, cuketa, pastiňák či brokolice.

Nabízíme několik receptů:

Cuketa a špenát

Suroviny:

  • 3 střední cukety
  • 2 lžíce másla
  • 3 nastrouhané stroužky česneku
  • 2 šálky špenátových lístků
  • 1/4 šálku nastrouhaného parmazánu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Připravíme si cuketové spirálky. V pánvi rozehřejeme máslo a přidáme česnek, restujeme 1 – 2 minuty, přidáme cuketu a špenát a mícháme asi 2 – 3 minuty, následně vmícháme parmezán, osolíme a opepříme dle chuti. Pokud do směsi zamícháte těstoviny nebo noky, máte vydatný oběd.

Červená řepa s růžičkovou kapustou

Úprava kapusty:

  • 2 šálky kapustiček
  • 2 lžičky extra papenského olivového oleje
  • 2 lžičky sojové omáčky
  • pepř podle chuti

Úprava řepy:

  • nudličky z jedné střední řepy
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce octa balsamico
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Do předehřáté trouby umístíme plech s růžičkovou kapustou a pečeme asi 15 minut. Následně vyndáme a na 5 minut vložíme druhý plech s červenou řepou, pečeme asi 5 minut. Obě směsi smícháme a ještě dopečeme (2 – 3 minuty).

Brokolice

Suroviny:

  • 1 větší brokolice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • trošku mleté červené papriky
  • sůl, pepř podlechuti
  • 1 lžíce opražených piniových oříšků
  • 3 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce strouhaného sýra Pecorino Romano (tvrdý évčí sýr)

Postup:

Brokolici rozdělíme na drobné růžičky. Do pánve nalijeme olej, jakmile se zahřeje, přidáme brokolici, pariku, sůl a pepř. Zakryjeme a dusíme (3 – 5 minut),občas zamícháme. Následně přidáme česnek a citronovou šťávu a zase necháme dusit, dokud není brokolice měkká (ne rozvařená).

Přendáme do servírovací mísy a promícháme s piniovými oříšky a sýrem.

Okurka

Zálivka:

  • 2 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 4 – 5 lžic citronové šťávy
  • 1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • čerstvě mletý pepř (dle chuit)

Směs na nudle:

  • 1/2 velké okurky
  • hrstka nasekané čerstvé máty
  • zelené části z jarní cibulky (jemně pokrájené)
  • 2 lžíce sezamových semínek

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button